Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ниш у изборној кампањи „скупљи“ од Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2020.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

На нишком Конкурсу за суфинансирање медија предвиђено скоро 90 милиона, док се лимит по пројекту попео на 15 милиона динара

Ниш у изборној кампањи „скупљи“ од Београда

На нишком конкурсу за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса биће расподељено чак 89 милиона динара, што је за четири милиона више него на београдском конкурсу, док је максимални износ средстава по једном пројекту вишеструко већи него на конкурсу Министарства културе и информисања.

Град Ниш је расписао конкурс крајем јануара, а рок за аплицирање је 15 дана. Од 2015. године, од када се реализује пројектно суфинансирање медија, нишки конкурси су расписивани од марта до јула, а рокови за аплицирање трајали су по месец дана.

– Конкурс у Нишу је дефинитивно главна потврда тврдње НУНС-а да овогодишњи конкурси служе за подмићивање, односно корупцију медија блиских властима, како би у изборној кампањи здушно пропагирали ту исту власт. Они то и иначе чине, али је награда сада, у изборној години, већа него раније – каже за Данас генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић, оцењујући да ипак постоји велика разлика између рада Стручних комисија на конкурсу Министарства културе и информисања, са једне, и оних на покрајинском и локалним конкурсима, са друге стране.

Раковић каже да изузетно велики укупан износ средстава у Нишу, а посебно енормни лимит по пројекту, показује да ће грађани опет финансирати редовни програм медија који ће радити у интересу функционера и партија на власти.

Он је уверен да ће од 70 до 80 одсто средстава на конкурсу добити медији у власништву породице Братислава Гашића, директора БИА, и нишке породице Радомировић, што се по правилу дешавало и ранијих година.

Пројекат у Нишу скупљи 15 пута од конкурса Министарства културе

Ниш је определио већи износ средстава за пројектно суфинансирање медија од Београда, иако је овогодишњи буџет највећег града на југу Србије, који износи 11,2 милијарде динара, десетак пута мањи од буџета главног града, који износи око 143 милијарде. Максимални лимит по пројекту у Нишу је чак од пет до 15 пута већи од таквог лимита на конкурсу Министарства културе, на којем телевизије могу добити највише три милиона, штампани медији и новинске агенције – два милиона, а портали и радио станице – по милион динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси