Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник Крагујевачких: Двоструко смо дискриминисани, градоначелник нас се плаши
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2020.

Извор: Н1

Уредник Крагујевачких: Двоструко смо дискриминисани, градоначелник нас се плаши

Крагујевачке новине двоструко су дискриминисане, јер не можемо да добијемо средства из градског буџета, нити градски функционери желе да нам дају изјаве, каже за Н1 главни и одговорни уредник тог недељника Мирослав Јовановић. Због недостатка финансијских средстава, Крагујевачке ће убудуће излазити на две недеље, а Јовановић страхује да тај изнуђени потез води ка гашењу новина.

Недељник Крагујевачке новине, једини штампани медиј у Крагујевцу, бори се за опстанак. Прошлог четвртка се први пут није појавио на киосцима, док је овог, ипак, изашао.

"Некако смо скрпили неки динар да се појавимо. Нама прошлог четвртка нису били проблем текстови, текстова имамо, али треба платити штампарију. Дугови расту, морамо да будемо опрезни да не загазимо дубоко, јер не видимо начин да та дуговања покријемо", рекао је Јовановић у Новом дану ТВ Н1.

Крагујевачке новине су на почетку рада, 2009. године, имале двадесетак запослених, а данас их има тек неколико.

"Неке колеге из те старе добре 'Светлости' отишле су у пензију, неки су нажалост умрли, а од пре три, четири године од када су минималне зараде и месецима нема плате, колеге су морале да се сналазе и потражили су нове после, врло мало њих у новинарској струци", истакао је Јовановић.

Суштина проблема, према његовим речима, је у томе што већина локалних медија нема стабилних извора финансирања.

"Нема те гимнастике којом бисмо дошли до рачунице да могу да се самоиздржавају. У овим околностима друштвеним, политичким, економским остају једино приходи од продаје рекламног простора. Пошто ми важимо за новине које не иду власти низ длаку, оглашивачи се уздржавају да нам дају рекламе, јер имали су лоша искуства да им сутра закуца на врата нека инспекција. То неки људи нама отворено признају, некада радије дају неки динар, само кажу: 'Немојте да нам објавите рекламу'", навео је Јовановић.

Истакао је да је Крагујевац једна од 13 локалних самоуправа и једини град који не расписује конкурсе за суфинансирање медијског садржаја од јавног интереса.

"Сав новац који иде из градског буџета за медије даје се противзаконито, директним субвенцијама Радио-телевизији Крагујевац која је у нелегалном статусу јер после поништене приватизације и даље јој је оснивач град Крагујевац. Сав новац иде тој медијској кући, а то су десетине милиона годишње", истакао је уредник Крагујевачких.

Јовановић је додао да су Крагујевачке двоструко дискриминисане, јер осим тога што не добијају новац из градског буџета, не добијај ни изјаве представника градских власти.

"Наш градоначелник је поприлично необразован човек, врло неталентован за политику, врло инертан као човек. Плаши се питања која бисмо му ми поставили. Као дете кад га прозове учитељица, па он муца. Он да не би муцао, он нас откачи тотално. Нема комуникације, а онда долазе примедбе како, ето, између осталог, чујемо само једну страну. Како да чујемо када не желе да комуницирају са новинарима", упитао је.

Двонедељно излажење Крагујевачких је, према његовим речима, лош и изнуђен потез који води гашењу тих новина.

"Ја сам песимиста, али волео бих да се за годину дана видимо овде, а да новина буде", рекао је Јовановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси