Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОФПС: Нетачно да је минимална накнада превисока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2020.

Извор: ОФПС

ОФПС: Нетачно да је минимална накнада превисока

Организација произвођача фонограма Србије-ОФПС овим путем даје деманти у вези са јучерашњим објављивањем текста у ком је наведено да је Привредни апелациони суд по тужби Маје Павловић директорке Канала 9 из Новог Сада утврдио да је минимална накнада ОФПС-у и СОКОЈ-у превисока и да телевизија Канал 9 из Новог Сад није дужна да плаћа минималну накнаду за емитовање организацијама ОФПС и Сокој.

Организација ОФПС изјављује да су ови наводи нетачни и неистинити. Организација ОФПС је против Канала 9 водила неколико судских поступака у којима је донето више правноснажних пресуда у корист организације ОФПС, а постоји само једна у којој је делимично усвојен тужбени захтев организације ОФПС, чиме је делимично преиначена првостепена пресуда Привредног суда у Београду.

Организација ОФПС не коментарише у јавности судске пресуде и поштује апсолутно све судске одлуке, а у случају да сматра да су поједине судске пресуде донете супротно закону, уложиће одговарајући правни лек и тражиће адекватну правну заштиту, у складу са законом и позитивним прописима Републике Србије.

Наглашавамо да је једино Уставни суд Републике Србије, а не и Привредни апелациони суд, искључиво надлежан за утврђивање усклађености општих аката, те и тарифе организације ОФПС, са законима и Уставом. Уставни суд је већ два пута, 2016. и 2017. године, донео одлуке којима је утврдио да је тарифа за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација законита и уставна, те да је и обрачун минималне накнаде за емитовање, у складу са законима и Уставом Републике Србије.

Овим путем уједно обавештавамо јавност да је у међувремену закључен споразум између Канала 9 и организације ОФПС којим је регулисано измирење досадашњих дуговања Канала 9, као и будућих обавеза, у складу са општим актима организације ОФПС. Овим споразумом су се уговорне стране сагласиле да се сви ранији неспоразуми и сви судски поступци окончају и да се реше мирно међусобним договором у складу са важећим општим актима организације ОФПС. Овим путем организација ОФПС поздравља одлуку Канала 9 да све своје односе и сарадњу са организацијом ОФПС, како за прошли, тако и за будући период, решава међусобним договором и споразумом, на миран и позитиван начин, а не преко судских институција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси