Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Премијерка користи своју моћ за обрачун са медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Ана Брнабић интензивно брани Телеком, нападајући Н1 да води политичку кампању "лажним вестима"

Премијерка користи своју моћ за обрачун са медијима

Иако тржишни, сукоб између Телекома и Јунајтед медије могао би имати и те какве последице по грађане Србије, јер близу 300.000 домаћинстава може бити ускраћено за ТВ Н1.

Због тога стручна јавност упозорава да је спор потребно решити што пре и да сви имају право на доступност канала који објективно информише. Да ли је позадина сукоба политичка, јер је, како многи сматрају, држави у интересу да што мање грађана гледа по многима једину професионалну телевизијску кућу, или су пак искључиво економске несугласице у питању, видећемо након епилога целе приче.

Међутим, оно што последњих дана „боде очи“ јесте да се премијерка Србије Ана Брнабић интензивно укључила у спор, отворено стајући на страну Телекома и оптужујући Н1 да води политичку кампању „производећи лажне вести“. Саговорници Данаса сматрају да премијерки није у опису посла да се меша у овакву врсту спора, поготово да „стаје на страну“, чиме заправо, како кажу, и потврђује шта је позадина сукоба дистрибутера.

Адвокат Владимир Гајић каже за Данас да премијерка иначе познаје веома слабо наш правни поредак „да би умела да оцени своје надлежности“.

– Телеком је компанија која је огрезла у корупцији, а кулминација тога је посао око куповине Коперникуса. Јасно је да иза спора са Јунајтед групом стоји намера власти да још више онемогући слободно информисање у Србији – истиче Гајић. Он сматра да ће сукоб трајати док не прођу избори, „а онда ће Телеком да се уразуми“.

Професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић каже за наш лист да директно мешање премијерке у један, „како нам је и сама саопштила, тржишни сукоб“, говори о томе да је сама себи скочила у уста.

– Две могућности постоје: или она не разуме да се то не сме радити са позиције премијера, или је савршено свесна тога да користи своју политичку моћ за прљаву борбу против медија који објективно извештавају. Без обзира што мислим да су њене компетенције за положај на ком се налази сасвим минималне, овог пута верујем да она одлично разуме шта ради и да то ради као ватрени војник своје партије – указује Стојковић.

Новинарка Тамара Скроза каже да искрено више не зна шта је чији посао у овој земљи, а да јој се чини да нико не ради свој. Према њеним речима, премијерка свакако не би требало да се меша у сукоб Телекома и Јунајтед медије на било који начин, „а најмање овако како је урадила“.

– С друге стране, мислим да ни посао јавности, баш као ни сваког од нас појединачно, такође није да се већ недељу дана сврставамо на ову или ону страну, у сукобу чија нам позадина није јасна. Тужно је ипак што смо на тако нешто принуђени, због вишегодишњег систематског урушавања медијске сцене и чињенице да је Н1 једина преостала нормална телевизија – закључује Скроза.

Јунајтед медија се јуче огласила саопштење поводом, како кажу, идентичних реченица које премијерка Ана Брнабић понавља данима „а које садрже неистине“.

У саопштењу се додаје да је ово јединствен случај да премијерка једне државе оптужи медиј као што је Н1 да производи „фејк њуз“ и да је сам себе укинуо. Јунајтед медија наводи да је Ана Брнабић и пре два дана на телевизији Пинк, „махала пословном преписком две компаније, Јунајтед медије и Телекома Србије, износећи оптужбе да Н1 води политичку кампању“.

„Подсећамо премијерку, да је уколико је заиста желела да о овом спору изнесе истину у јавност, могла прво да се увери у чињенице. Чињенице су следеће: када је истекао уговор Унитед Медие и Телекома, више од 17 дана смо оставили све наше канале надајући се да ће друга страна регулисати правни основ за дистрибуцију сигнала. Државни оператер није прихватио ниједну опцију за сарадњу коју смо понудили, а сигнал наших канала без правног основа не сме да се дистрибуира, ако се поштује закон Републике Србије. Подсећамо и премијерку, али и јавност да је Телеком Србија захтевао од Унитед Групе прошле године гашење сигнала РТС-а у дијаспори и тиме оставио милион људи без програма јавног сервиса. Верујемо да је премијерка имала увид у све чињенице, уместо што је заступала само Телекомову страну, да би подржала поштовање закона, испред интереса било које компаније. Уместо што кривицу пребацује на нас, Ана Брнабић би могла да упита Телеком шта их спречава да одговоре на јавни позив и регулишу права за дистрибуцију канала Н1“, навела је Јунајтед медија у свом саопштењу.

У суботу протест због притисака на Н1

Протест против медијског мрака и онемогућавања грађана да прате програм телевизије Н1, као и због константних притисака на ту телевизију одржаће се у суботу, 1. фебруара на Тргу Николе Пашића. Скуп ће почети у 16 часова, а на протесту ће говорити професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, новинар Филип Младеновић и професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић.

Подршка ЕФЈ

Европска федерација новинара (ЕФЈ) која окупља 72 новинарске организације из 45 европских земаља са укупно 320.000 медијских професионалаца, на свом твитер налогу подржала је кампању „да се види Н1“, пренело је јуче Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси