Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Око милион гледалаца и даље без Н1, премијерка поново преусмерава кривицу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2020.

Аутор: Душан Млађеновић Извор: Н1

Око милион гледалаца и даље без Н1, премијерка поново преусмерава кривицу

Премијерка Ана Брнабић наставља да инсистира да је спор Телекома и United Group комерцијално, а не политичко питање. Тврди и да је United Group, та која је грађанима укинула Н1, а не Телеком. Новинари, пак, упозоравају да се Телеком игра новцем грађана и да право на информисање мора бити доступно свима.

Девет дана траје мук у Телекому на јавну понуду United Media да за 0.4 евра по кориснику емитују Телевизију Н1. Ни у Пошти Србије нису одговорили на наше упите да објасне зашто се не изјашњавају о тој понуди.  За то време премијерка Ана Брнабић наставља са тврдњама да она није портпарол Телекома, али и даље управо она износи понуду коју заступа Телеком Србија - да се настави емитовање Н1 и свих осталих канала под истим условима док се не постигну други.


Н1: Постоји понуда да преузму емитовање Н1, а да се за остале комерцијалне канале даље договарају. Питање је зашто се ви у томе стављате на страну једне компаније?

"Ја се стављам на страну Н1, једина страна на коју се ја стављам је Н1, ја апелујем да се види Н1. Молим Јунајтед групу, молим Јунајтед групу да се види Н1", рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

А United Media одговара да премијерка и други представници власти селективно пласирају информације. Подсећају да је уговор истекао 31.12, да није постигнут договор и да је тражено да сигнал буде угашен до потписивања уговора и регулисања правног основа.

"Уједно, 20. јануара као јавни интерес свих грађана објављена је јавна понуда за дистрибуцију Телевизије Н1. Стога позивамо све оператере на територији Републике Србије да прихвате јавну понуду и уврсте Н1 телевизију на своје пратформе одмах без одлагања”, поручују из ове компаније.

А иако премијерка Брнабић тврди да жели да се види Н1 и да је то од јавног интереса, понавља да се Н1 налази у политичкој кампањи.

"Политичка кампања је зато што се тврди да је, претпостављам Влада Србије укинула Н1, да би на још један начин ваљда укинула слободу медија и то пред изборе. Сви знају да то није истина, а то најбоље зна Н1 и Јунајтед група. У тренутку када ви кажете да је нешто слобода медија, а то је у ствари комерцијални сукоб, то онда постаје политичка кампања", каже Брнабић.

Тако развој догађаја види премијерка, а са посебном пажњом дешавања прате и у мисији ОЕБС-а у Србији, одакле поручују да су спремни да се састану са свим странама у спору.

"У Мисији ОЕБС-а смо и сами приметили да са нашег кабловског провајдера изостаје програм Н1 телевизије која нам је један од извора информисања. Слобода изражавања и медијска слобода представљају кључна начела у оквиру мандата Мисије ОЕБС-а у Србији. Канцеларија представника ОЕБС-а за слободу медија такође прати овај случај са дужном пажњом", навели су.

Ни универзитетски професор Миодраг Зец не може да гледа програм Н1 и упозорава да је оно што ради држава - опасно. 

"Зато што кад буду нестандардни канали да ти не можеш да чујеш шта каже Зец Миодраг, онда ћеш чути да неко препричава шта ја кажем, или шта ти кажеш или шта каже Н1, па ће се досољавати, па ће бити митови ко српске народне песме, јер истина се мења", рекао је Зец.

А шта се још променило? То што је држава преузела мале операторе. То је по речима новинара Дојче Велеа Немање Рујевића такође проблем.

"Жао ми је што су мали понуђачи попут Телекома Србије потпали под Телеком јер се Телеком игра нашим парама. Дакле то је разлика, Јунајтед група то ради својим парама, а Телеком парама грађана, онда су мали понуђачи који су могли да преузму и једне и друге канале практично преузети", рекао је Рујевић.

Ти понуђачи се сада налазе у оквиру Телекома, који у новом саопштењу поново не одговара на позив за емитовање Н1. Наводе да су спремни за преговоре, али без јасног одговора о чему.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси