Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вељановски: Телеком не може да буде власник ниједног медија који има у мрежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2020.

Аутор: Нова С Извор: Н1

Вељановски: Телеком не може да буде власник ниједног медија који има у мрежи

Већ десет дана Телеком Србија и United Media "ратују" саопштењима и у мору оптужби стигла је и она у којој Телеком тврди да је од United Medie стигла незаконита понуда. Да ли Телеком који инсистира на закону сам заобилази закон? Мио је закон Телекому када у понуди кабловских оператера Супернове жели Н1 и Спортклуб. А мари ли за закон када је реч о каналима у власништву Телекома?

Ко је већински власник телевизије Арена спорт?

"Телеком Србија је власник, то може да се види из АПР-а. Ми смо акционарско друштво и послујемо у складу са законом о привредним друштвима, а не у складу са законом о јавним предузећима. Озбиљна и велика разлика, ко хоће да разуме морао би да има у вид у та два закона. Што се тиче власништва над медијима, ми имамо уредно регистроване канале у Републичкој агенцији за електронске медије. Сад морам рећи, за разлику од вашег власника, који комплетну продукцију држи у Србији, а наводно води своје канале као прекограничне канале и не плаћа удружењима заштиту ауторских права", рекао је директор Телекома Предраг Ћулибрк.

Преко Телекома држава може да буде власник неких канала и то је законито, у складу за Законом о јавном информисању?

Ћулибрк: То је законито. Сигуран сам.

Струка је, ипак, сигурна у супротно. Да Телеком као власник канала Арена спорт игнорише закон о јавном информисању, али и закон о електронским медијима. Ти документи су јасни - правно лице, чија су средства у целини или делом у јавној својини, односно чији је оснивач Република Србија, не може пружати медијску услугу, што Телеком, чији је држава већински власник, ипак чини.

"У овом случају је дакле потпуно јасно да Телеком не би могао да буде власник ниједног медија који се налази у његовој мрежи, да би на то пре свега требало да реагује РЕМ, да примени закон стриктно. Значи, они би морали да остану без тога. Ја се сећам да је у моменту када је прављен тај Закон, јер и сам сам учествовао у изради Закона, било доста притисака да се то омогући управо због тога што је тада био резон да Телекому треба обезбедити да може да има своје канале јер треба једнога дана добро да се прода. Дакле, то није европски стандард и то није ни по нашем закону", рекао је професор ФПН Раде Вељановски.

Зашто до сада није и хоће ли реаговати питали смо Регулаторно тело за електронске медије. За сада, РЕМ, ћути.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси