Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворена изложба насловних страна НИН које су осмислили и осликали читаоци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Аутор: Младен Саватовић Извор: Н1

Отворена изложба насловних страна НИН које су осмислили и осликали читаоци

У оквиру циклуса "Није филозофски ћутати", на Филозофском факултету Београдског универзитета отворена је изложба насловних страна НИН-а под називом "НИН: Црно на бело", у част једног од најстаријих недељника на свету.

Изложба насловних страна недељника НИН, које су осмислили и осликали његови читаоци, од вечерас је доступна Београђанима на Филозофском факултету.

На конкурс је пристигло преко 100 радова, а ликовни уметник Југослав Влаховић, афористичар Александар Баљак и доцент Факултета примењених уметности Славимир Стојановић одабрали су 39 који ће до 15. фебруара бити изложени, а најбољи радови биће проглашени 27. јануара.

Наиме, након што је НИН повукао оригиналну насловну страну "Ко руши Крушик", од 28. новембра 2019, због које две неделје оптуживан да "призива атентат" на председника Србије Александра Вучића, више од 100 читалаца им је послало своје предлоге насловне стране, од којих је 40 најбољих приказано на изложби.

Главни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк је рекао да ће аутори три најбоља рада бити награђени једногодишњом претплатом на НИН, а њихова дела биће објављена у следећем броју тог недељника.

Посетиоцима су се пре отварања изложбе обратили главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк, декан Филозофског факултета Миомир Деспотовић, судија Апелационог суда Миодраг Мајић, споменути чланови жирија Југослав Влаховић и Александар Баљак, као и новинар НИН-а Вук Цвијић.

Они су говорили о томе шта је уследило након повлачења оригиналне насловне странице НИН-а од 28. новембра прошле године, као и о ситуацији у друштву и на медијској сцени Србије.

"Као што је давно Тукидит, каже, кључ среће је у слободи, а кључ слободе је у храбрости. Биће нам потребно и храбрости, биће нам потребан и НИН и зато хвала вам на свему што радите за нас", рекао је судија Миодраг Мајић.

"И када се једном ствари промене и буде другачије, та борба за слободу и истину никада не престаје. Мислим да смо дужни да је наставимо сваког дана. То је одлука која се доноси сваког дана", каже новинар Вук Цвијић.

Недељник НИН ће 26. јануара напунити 85. рођендан, као један од најстаријих недељника у свету. НИН је покренут 1935. године, покренула га је група новинара и интелектуалаца, а већ након неколико месеци излажења тадашње државно руководство забранило је његову даљу дистрибуцију.

Поново је почео да излази 1951. године и од тада је објављено више од 3.600 бројева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси