Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  360 степени: Пројектно суфинансирање медија тема за тужилаштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Извор: Н1

360 степени: Пројектно суфинансирање медија тема за тужилаштво

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић, директор Центра за практичну политику Драган Поповић, новинарка Гордана Суша и новинар Недим Сејдиновић оценили су у емисији "360 степени" ТВ Н1 да би тужилаштво требало да се позабави тиме како се додељују средства на локалним конкурсима за суфинансирање медијског садржаја од јавног интереса.

Бодрожић је рекао да упркос формалном повлачењу државе из власништва у медијима, у Србији данас постоји нека врста јавно-приватног партнерства у којем приватник води медиј, а све се финансира из јавних буџета.

"Држава је власник прикривени многих медија од када је СНС на власти (...) НУНС је објавио пресек где смо сабрали да се 15 - 20 милиона евра преко локалних конкурса за финансирање медијских садржаја од јавних интереса, преливају у поједине медије. Правилник је потпуно згажен, Савет за штампу потпуно неуважен. То више није аномалија или проблем, већ криминал", упозорио је председник НУНС-а.

Како је рекао, на основу фингираних пројеката се огроман новац пребацује на теме које немају додирне везе са оним што је законодавац имао на уму када да се помаже из јавних буџета.

"Све је окренуто наопачке, то више није предмет наш, то би требало тужилац тиме да се бави", поручио је Бодрожић.

По количанама новца које се додељују на конурсима, испада да неки новинар који ради као пропагандиста има 1.000 евра плату, а нема, казао је Бодрожић.

"Велики је број наших колега који су пристали да погну кичму, али зарађују минорне паре. Те паре одлазе у приватне џепове", додао је он.

Гордана Суша је подсетила да пројектно суфинасирање служи за подршку некомерцијалних тема од јавног интереса, али да се локални шерифи понашају бахато, па средства додељују таблоидима.

Министарство културе и информисања је, с друге стране, према њеним речима, поштовало принципе за пројектно суфинансрање, и ко год је прекршио новинарски кодекс био је елиминисан у старту, а организаије основане месец дана пре конкурса нису могле да учествују.

Бодрожићу то, међутим, личи на завесу, јер су таблоиди Информер и Српски телеграф рекордери по обиму средстава добијених на локалним конкурсима и уопште немају разлога да конкуришу за средства код Миистарства.

Драган Поповић је додао да се паре исисвају из буџета за личне и страначке потребе, и да постоји довољно података о оснивању лажних портала која добијају средства на конкурсима, а никада их не оправдају, да би тужилаштво требало да реагује.

Недим Сејдиновић рекао је да је конкусрно суфинансирање катасрофално, али да је та област бар колико-толико транспарента, да свако може да види како тај систем нефункционише.

"То је удружени злочиначки подухват, и само један сегмент начина на који држава финансира своје медије. Хајде да видимо колико Телеком финансира медије, колико јавних предузећа у власништву државе разним уговорима, донацијама, спонзорствима финансира медије, хајде да видимо колико приватне компаније које зависе од државе финансирају медије... Кад бисмо скупили све то новце, разумели зашто је медијска сцена катастрофална. Медији блиски власти су корумпирани", истакао је он.

Упитан да ли су новинарска удружења те податке изнела представницима државе током израде Медијске стратегије, Сејдиновић је казао да су добили одговор да Влада не може да контролише локалне самоуправе које саме одлучују како располажу својим новцем.

Подсетио је и да су новинарска удружења у другој половини 2018. напустила радну групу за израду Медијске стратегије, јер је усред тешких преговора, "држава новцем грађана купила две телевизије са националном фркевенцијом, запаљена је кућа једног новинара, а људи из новинарских удружења били су изложени притисима".

Бодрожић је додао да су се удружења вратила у радну групу, јер "сви живимо у истој држави, и ваљда нам је свима циљ да друштво постапне просперитетно и слободно".

"Ми смо направили коначну верзију, која је била у неком тренутку фалсификована, али били су веома конструктивни сада. Али то нама ништа не значи, као и море закона, ви видите да је то једна маска, и осећате се изиграним", казао је председник НУНС-а.

Бодрожић је такође изразио сумњу у вези са Телекомовом аквизицијом Коперникуса за 200 милиона евра, након чега је бивши власник тог кабловског оператора експресно, за исти износ, купио две телевизије са националном фреквенцијом - Прву и О2.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси