Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без Н1 код државних оператора: Милион грађана ускраћено за објективне вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Аутор: Маја Ђурић Извор: Н1

Без Н1 код државних оператора: Милион грађана ускраћено за објективне вести

Слобода медија је питање по ком је Србија из године у годину константно и оштро критикована. Критике и даље стижу, не само од европских институција већ и од Репортера без граница и Фридом хауса, док је Ројтерсов институт за новинарство у последњем извештају објавио да су притисци на новинаре све већи. Да ли би на оцену стања медијских слобода додатно могла да утиче чињеница да програм телевизије Н1 више не може да прати готово милион људи у земљи?

Уместо програма телевизије Н1, милион гледалаца у Србији данас види црн екран. Милион људи којима је Н1 била адреса за вести које су у другим медијима забрањене, остало је без могућности да чује шта се у Србији заиста догађа. Милион становника неће моћи да сазна позадину прича о којима је власт желела да ћути.

Избацивање Н1 из понуде кабловског оператора који је у власништву државе - "Телекома Србија" и њихово нереаговање на понуду да - зарад јавног интереса - Н1 буде доступна свима, отвара питање: да ли држава медијски и плурализам мишљења забрањује?

Да, сматра новинар Божидар Андрејић. "Више него фигуративно ми се чини да ће се једног дана донети lex specialis да се каже овде може само да се гледа преко оних мрежа које заступају 'Орвелово министарство истине', ништа друго", оцењује он.

Професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић оцењује да је реч о нечему што се дуже време ради.

"Дисциплиновање медија, на неки начин, онемогућавање онима који нису под контролом да допру до значајног броја људи, а посебно то је важно у изборној години. Независност актера и плурализам јесте нешто што смета и што би у неку руку требало ставити под контролу или коначно и угушити", каже он.

Да је то већ случај са већином медија у Србији, стручна јавност нема дилему. Зато у идеји да Н1, која је вишеструко награђивана за објективно извештавање, буде невидљива милионском аудиторијуму - виде искључиво као политички обрачун.

Новинарка Даница Вученић каже да целу ситуацију посматра у контексту карактера режима и система у коме живимо, и његовог односа према професионалним медијима и било каквој критици.

"Ја не могу, а да не изместим то из тог контекста. Политички и сваки други монопол - у политичкој сфери, у медијској сфери, у привредној сфери - ништа друго сем нас да не буде, само ми да постојимо", рекла је Вученић.

Новинар НИН-а Зоран Прерадовић сматра да је Н1, попут још неких професионалних медија, трн у оку власти.

"Нађена је сада нека врста 'економске обланде' да један огроман број људи остане прикраћен за оно што ви нудите гледаоцима, а то је другачије мишљење у односу на оно што видимо у медијима са националном фреквенцијом", каже Прерадовић.

Иако готово увек на мети критика и претњи које стижу из политичких структура. Тако је председник Александар Вучић више пута телевизију Н1 етикетирао као "америчку".

Информативни програм Н1 према мониторинзима из више различитих извора оцењен је као најбољи у поређењу са националним телевизијским станицама.

У јавном простору који је засут лажним вестима, пропагандом и спиновима - милион грађана Србије сада је ускраћено за објективне и непристрасне вести.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси