Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Крагујевцу отворено склониште за медијске професионалце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Извор: Бета

У Крагујевцу отворено склониште за медијске професионалце

Новинари који раде професионално и часно свој посао, и медији који штите јавни интерес добили су вечерас "Медијско склониште" у центру Крагујевца као место за окупљање, сарадњу и дебате, саопштено је из Удружења "Рес публика" које је ово склониште отворило, уз финансијску подршку Градјанских иницијатива.

"Новинари треба збију редове, морају да се подржавају и сарађују. Назив склониште је због те тешке ситуације у којој се налазе крагујевачки медији, који су под великим притиском и економски исцрпљени јер знамо да је Крагујевац једини велики град у Србији који никада није расписао конкурс за медије", изјавила је за агенцију Бета представница Рес публика Марија Милошевић.

Она је рекла да је назив "медијско склониште" због тога што локална самоуправа у Крагујевцу дискриминише медије и сви новинари не могу да добију изјаве и информације.

"Нема ни финансијских ни професионалних услова за рад. Ми се боримо да то променимо", рекла је Милошевић.

Она је рекла да ће "Медијско склониште" користити новинари "Крагујевачких новина", "Гласа Шумадије", Радија "Златоусти", Агенције "Из главе", а биће отворен и за друге новинаре и медије који деле вредности – лични и професионални интегритет, слобода и одговорност.

Поводом отварања "Медијског склоништа" одржана је дебата о новинарској солидарности.

Речено је да баш у дану када се отвара  "Медијско склониште" у Крагујевцу, због финансијских проблема, нису изашле недељне "Крагујевачке новине", што је први пут за десет година излажења тог листа, али и за 85 година листа "Светлости" и "Независна светлости", чије наслеђе баштини.

Уредница Радија Златоусти Гордана Јоцић је рекла  да на то треба да реагује цела медијска заједница али и крагујевачка јавност.

Вукашин Обрадовић из Грађанске иницијативе  је рекао да је неизлажење "Крагујевачких новина" тужан дан у историји медија у Србији и  "опомена за све нас".

"То је само један експлицитан израз свега онога  што се дешава у Србији, што се десило и са Врањским и што ће се, ако ми наставимо са оваквим односом према власти, дешавати, плашим се, много више него до сада", рекао је Обрадовић.

Он је предложио да се упути апел широј медијској заједници и да се скрене пажња на дешавања у Крагујевцу.

Позвао је и да се са организацијама цивилног друштва и новинарским удружењима отвори јавна расправа о систему пројектног суфинансирања медија.

Рекао је да је Крагујевац међу 13 општина у Србији у којима нису расписани конкурси за медије.

"Тај податак не треба да нас заведе, јер чак у оним срединама у којима се конкурси расписују и релативно у складу  са процедуром, то се изокренуло у своју супротност и постало начин гушења независних медија", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима и новинари, и грађани, и цивилни сектор, треба да коначно упуте апел због онога што се дешава не само у Крагујевцу него уопште у Србији.

"Пројектно суфинансирање се, уместо изворне намене да се заштити јавни интерес, да се обезбеди да до грађана стигне правовремена информација, претворило у један механизам за гашење независних медија и финансирање медија који заправо представљају медијске сервисе политичких странака", казао је Обрадовић.

Бојана Влајовић Савић из Удружења Рес публика је рекла да је из Медијског склоништа упућена позивница градоначелнику Крагујевца да дође у "склониште" на кафу са крагујевачким новинарима  28. јануара од 11 до 13 сати.

Намера је да се покрене  "конструктиван и отворен" разговор у циљу побољшања стања на медијској сцени и квалитетнијег и објективнијег информисања Крагујевчана.

Она је подсетила да градоначелник Крагујевца није у траженом року испунио захтев крагујевачких новинара, који му је достављен у новембру прошле године, да распише конкурс за суфинансирање медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси