Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Близина избора кочница за емитовање Н1 код провладиних оператора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2020.

Аутор: Г. Влаовић Извор: Данас

Близина избора кочница за емитовање Н1 код провладиних оператора

Политички разлози, односно чињеница да се приближавају избори, превасходно су утицали на то да гледаоци државног кабловског оператора Телекома Србија однедавно више не могу да прате канале Јунајтед медије, сматра стручна јавност у Србији.

Такав став је, у својим саопштењима објављеним у претходним данима, изразила и Јунајтед медија док Телеком тврди да је кривица на Јунајтед групи која је одбила да своје канале уступи као би били емитовани на његовој кабловској мрежи.

Према тврдњи Супернове, кабловског оператера под контролом Телекома, до проблема је дошло јер Јунајтед медија није желела да јој дозволи емитовање програма попут Нова С и Нова Спорт те да је на крају за емитовање понудила само програм Н1 телевизије.

Оно што пада у око је контрадикторност изјава надлежних у Супернови када је реч о овом спору.

У почетку је Супернова као проблем за продужетак уговора између Јунајтед медије и кабловских оператера Радијус вектор и Коперникус чији је Супернова наследник, истицала да је „Јунајтед медија тражила много већу цену за емитовање програма својих канала“.

Међутим, у накнадном саопштењу је прецизирано да за Супернову већа цена није била проблем, али зато јесте то што понудом нису обухваћени Нова С и Нова Спорт, као и да Јунајтед медија на тај начин жели да ускрати гледање Спорт клуба и Н1 телевизије.

У наставку текста наводи се да је Јунајтед медија Супернови понудила само један канал уместо укупно 17 канала из претходног уговора. Понуђен јој је управо Н1 за који је Супернова раније констатовала да Јунајтед група настоји да њеним гледаоцима ускратити његово гледање“.

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије, каже за Данас да нема сумње да се иза непостизања новог уговора између Јунајтед медије и оператора под контролом Телекома Србије крију политички разлози.

– Телеком Србије је под контролом владајуће политичке опције и сходно томе кабловски канали у његовом власништву су у потпуности претворени у пропагандну машинерију владајући СНС. Сасвим је јасно да је повод за непостизање уговора жеља актуелних власти да се више стотина хиљада гледалаца онемогући да гледа програм канала Јунајтед медије, који им није по вољи – истиче наш саговорник.

Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду, каже за Данас да би држава требало да спречи да оператери једни другима ограничавају број канала за емитовање, који су од јавног значаја.

– Комерцијални резон је у реду, али с друге стране сви гледаоци имају право на правовремено и адекватно информисање. То је ствар од јавног значаја. Сходно томе држава би морала да одреди правила игре и онемогући операторима да не емитују оне канале који су од јавног интереса када је реч о адекватном информисању јавности. Требало би донети прописе који би онемогућили да ти канали буду одбијени за емитовање од стране неког оператера. У конкретном случају потпуно је јасно да је превладао политички интерес. Сасвим је сигурно да је узрок што до тога није дошло близина најављених избора. Верујем да ће по њиховом окончању можда и доћи до постизања одређених договора јер свим операторима одговара да имају што више квалитетног програма. А да не би долазило до мешања политичких утицаја требало би донети механизме који би то онемогућили и иста правила понашања би важила за све операторе, предлаже Савић.

Иначе, Јунајтед група је јуче у свом реаговању истакла да „фантомска фирма Супернова у позиву упућеном Јунајтед групи писаном у таблоидном маниру и са количином „истине“ својствене таблодима, наводи и да је позив за сарадњу последњи“. Јунајтед група очекује од Супернове „да после последњег позива престане да нуди непостојећу сарадњу, јер ниједан уговор са њима не би био легалан“.

– Управо због чињенице да нису регистровани као правно лице, наругали су се пре свега својим корисницима. Понашају се као оператер, а они су регистровани само као жиг. Време је да после „последњег“ позива, Телеком који подмеће Супернову као преговарача, престане да обмањује грађане Србије да заиста жели да са Јунајтед групом води преговоре о куповини програма. Јавно смо објавили понуду за Н1 програм, какав они немају у својој понуди, уверени да ће управо његовом куповином показати да нису по диктату власти водили лажне преговоре и једва дочекали да ускрате наше канале гледаоцима. Због бриге за грађане Србије који воле да гледају наше програме подсећамо да уговор о емитовању нисмо прекинули када смо на то имали свако право, а то је још пре годину дана, када се званично променило власништво над оператерима по Србији и када их је све купио Телеком по врло нетранспарентним околностима – наводе у Јунајтед групи.

Са друге стране, Супернова у свом саопштењу констатује да Јунајтед група „посеже за најбаналнијим потезима у циљу скретања пажње са истине на лажи“.

– Понуду за сарадњу са Телекомом Србија добили су писаним путем током преговора, о чему смо јавност истинито информисали. Исто то ћемо учинити и чим стигне њихов одговор у виду понуде и предлога уговора за емитовање свих канала укључујући Спорт клуб, Нове С, Нове Спорт и Н1. Подсећамо вас такође да су кабловски оператори у оквиру бренда Супернова прихватили вашу понуду за уговор вредан 20.000.000 евра, али нису могли да прихвате ставке које представљају грубо кршење закона и дељење територије и корисника. Супернова позива Јунајтед групу да престане „да се руга“ својим и њеним корисницима и да коначно пошаље понуду за свих 19 канала (Спорт клуб, Нова С, Нова Спорт, Н1).

– За крај још једном да појаснимо, нисмо били фантомски када сте од нас за годину дана узели више од 4.000.000 евра, а незаконитом понудом захтевали нових 20 милиона евра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси