Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шварм: Уверен сам да Време неће бити осуђено по пријави Министарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2020.

Извор: ФоНет

Шварм: Уверен сам да Време неће бити осуђено по пријави Министарства

Одговорни уредник недељника Време Филип Шварм уверен је да Време неће бити осуђено по прекршајној пријави Министарства културе и информисања, коју види као лицемеран и прозиран покушај напада на независне медије и изједначавања оних који професионално раде са режимским таблоидима.

Редакција недељника Време неће урадити ништа што већ нисмо учинили поводом прекршајне пријаве Министарства културе и информисања, изјавио је Шварм у ФоНетовом серијалу разговора Преступ.

Како је истакао, редакција ће наставити да ради онако како је радила до сада, одговорно, савесно, максимално професионално и ту се ништа неће променити.

Према оцени Шварма, прекршајна пријава је прозиран покушај напада на независне медије као што је Време и начин да Министарство културе и информисања покуша да контролише штету.

Режимски таблоиди направили су огромну штету, а "они" би сада да изједначе и Време и кажу публици да смо сви исти, објаснио је Шварм и поручио да "нисмо исти".

Како је нагласио, Време није, нити ће бити исто што ир ежимски таблоиди, који су експлоатисали до максимума једну људску несрећу.

Шварм је подсетио да је Министарство на писање таблоида реаговало тек када се подигао одијум у јавности, док је у случају Времена реаговало истог јутра.

Он искрено верује да Време неће бити осуђено по тој прекршајној пријави, мада не жели да улази у правне аргументе, али оставља могућност за политички притисак и покушаје неких људи да стекну политичке поене.

Политички поени се у Србији, очигледно, стичу тако што притискате и подмећете независним и професионалним медијима, констатовао је Шварм.

Упркос томе што су против три таблоида поднете прекршајне пријаве, још нису кажњени, али Шварм верује да ће они поново добити новац на конкурсу Министарства културе.

Како је предочио, можда ће бити на неки другачији начин приказани, али увек постоји начин да овај режим дотира и финансира своје режимске медије.

Шварм истиче и да неће рећи ништа ново ако констатује да је медијска ситуација у Србији катастрофална и да је "реч о мочвари у којој се набацује блато".

Према његовој оцени, медији, са друге стране, и не могу бити гори од овога какви јесу.

Када погледамо режим, политику и власт како се понаша, какву политику води, како вређа, клевеће и контролише 90 одсто медија, како очекивати да ти медији буду другачији, упитао је Шварм.

Он сматра да су медији огледало ове власти и објашњава дасу медији онакви каква је власт, а то нимало није добро и нина шта не личи.

Шварм је рекао да увек има покушаја да се каже новинарима да погледају себе, али тврди да првенствено власт сноси одговорност за то што нам је медијска ситуација катастрофална.

Оних нешто мало претеклих независних медија, према његовим речима, максимално се труди да ради професионално, поштено, објективно, као и увек.

Проблем је у контроли над осталим медијима коју је преузео режим и довео људе који њима одговарају. Онако како говори председник, ту исту лексику налазимо у режимским таблоидима, приметио је Шварм.

Он је прецизирао да постоји и одговорност новинара, али пре свега оних у режимским медијима, ако их још можемо сматрати новинарима, зашто пристају да раде то што раде.

Што се тиче новинарског еснафа, ми смо толико немоћни да једва успевамо да одржимо главу изнад површине, радећи поштено и објективно свој посао, закључио је Шварм.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси