Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марић угостио тужиоца који је одбацио пријаву против њега
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2020.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Заменик тужиоца Ненад Стефановић није поднео захтев за изузеће иако познаје уредника телевизије Хепи који се теретио за распиривање националне и верске мржње

Марић угостио тужиоца који је одбацио пријаву против њега

Ненад Стефановић, заменик тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Београду, који је одбацио кривичну пријаву против уредника телевизије Хепи Миломира Марића за распиривање националне и верске мржње, у октобру 2018. године гостовао је у истој емисији у којој је годину дана касније Марић погрдно говорио о националности и професионалном интегритету професора Филозофског факултета у Београду Данијела Синанија.

Стефановић је 19. октобра 2018. године, у својству председника Удружења судија и тужилаца Србије у емисији „Добро јутро Србијо“, коју између осталог води Миломир Марић, говорио о изменама Устава.

Према мишљењу појединих правника које је Данас консултовао ова околност би могла да буде довољна да заменик тужиоца Ненад Стефановић затражи своје изузеће.

Према Закону о кривичном поступку, тужилац може бити изузет ако постоје околности које изазивају сумњу у његову непристрасност.

О таквом захтеву одлучује виши јавни тужилац.

У Вишем јавном тужилаштву у Београду у току јучерашњег дана нису могли да нам кажу да ли је заменик Стефановић поднео захтев за изузећем, а сам Стефановић није могао да коментарише предмет у којем поступа. Ипак, како незванично сазнајемо, таквог захтева није било.

Чињеницу да је Стефановић гостовао у емисији коју је водио Марић, Ивана Јосифовић, председница Управног одбора Удружења судија и тужилаца, не види као довољан разлог за изузеће поступајућег заменика тужиоца.

– Није постојао ниједан разлог да Стефановић затражи сопствено изузеће. То што је гостовао у емисији не указује на сумњу у непристрасно поступање. Чак ни познанство, само по себи, не би било довољно да укаже на сумњу, већ би морало да се образложи на који начин то познанство утиче на непристрасност, каже Јосифовић додајући да по тој логици судови и тужилаштва не би могли да постоје у малим местима, где сви све познају.

Упитана на околност да је Стефановић гостовао у истој емисији која је предмет спора, Јосифовић истиче да није у питању иста емисија.

– У питању је јутарњи програм, који исти новинар годинама уназад води. Да је Стефановић гостовао у истој емисији у која је предмет спора то би онда могло да се разматра, али то што је једном гостовао пре годину дана, никако не, наводи Јосифовић, уз опаску да је симптоматично да ни странке у поступку нису затражиле изузеће Ненада Стефановића, иако су имале на то право до доношења одлуке.

Стефановић је, подсетимо, донео одлуку да кривичну пријаву против Марића одбаци, налазећи да нема основа сумње да је почињено кривично дело распиривање националне и верске мржње. Он је предмет проследио Трећем основном тужилаштву у Београду да размотри део пријаве који се односи на увреду професора Синанија пошто се ради о блажем кривичном делу.

Данијел Синани за Данас истиче да није изненађен тим епилогом и да га је очекивао имајући у виду да, како наводи, институције у земљи не функционишу.

– Не бих се мешао заменику тужиоца у посао. Он има своје аргументе и та одлука ће му остати у биографији. Нека се носи са тим. Од овог случаја, мене много више интересују они којима се тужилаштво не бави, попут Крушика или Савамале, каже Синани.

Он је то што појединци могу јавно да износе лажи и увреде на рачун без икаквих санкција назвао веома опасном појавом.

– Притом ту се не водим персоналним примером. То је битно за све грађане, поготово за оне који немају приступ јавности, наводи Синани.

Кривичну пријаву против Марића поднео је Филозофски факултет у Београду. Професор овог факултета Огњен Радоњић за Данас каже да је за разумевање кривичног дела које је Марић починио јако важан контекст у којем је разговарао са својим гостима.

– У емисији Добро јутро од 30. септембра 2019. на ТВ Хепи, водитељ Миломир Марић је заправо инсинуирао да је професор Данијел Синани потенцијална опасност по унутрашњу и спољну безбедност Републике Србије и то на основу његове националне припадности, јасно указујући на то да има „сумњиво презиме“ које подсећа на Синана Хасанија и да предаје албански језик или како је рекао „тамо неку рока мандољину“, иако је у самој емисији речено да предаје на Филозофском, а самим тим не на Филолошком факултету у Београду на којем се предаје албански језик, подсетио је Радоњић.

Повод за наступ, истакао је, било је успешно учешће професора Синанија у преговорима деблокаде Ректората.

– У том контексту, и контексту непријатељских односа са Косовом на којем су се 1999 одвијали ратни сукоби са припадницима ОВК, чије су вође били Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, Марић констатује да је Данијел Синани заправо њихов представник у преговорима око деблокаде Ректората и целом процесу провере веродостојности доктората министра финансија, каже Радоњић. Он додаје да, с обзиром да је његов саговорник све време говорио о „групама за притисак“, јасно је да је самим тим професор Синани, на основу његове националне припадности, „представник“ Тачија и Харадинаја заправо део ове спољне „групе за притисак“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси