Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Живановић (Данас): Медијска слика у Србији црна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2020.

Извор: ФоНет

Живановић (Данас): Медијска слика у Србији црна

Медијска слика у Србији је црна, ако бих морала боју да одаберем, изјавила је новинарка листа Данас Катарина Живановић, уз оцену да ће се стање променити тек када се систем промени.

У серијалу ФоНетових разговора Преступ, она је указала да је за поправљање ситуације потребно и да институције ојачају, раде свој посао и кажњавају неке појаве у медијима које се понављају.

Катарина Живановић рад медија у Србији оцењује са минус један и указује на учесталост кршења не само медијских закона и кодекса, него и Кривичног законика.

"Медији су слика данашњег друштва и наше државе. Регулатива би требало да буде јача, па би неким стварима и Кривични законик требало да се бави", сматра новинарка листа Данас.

Као пример је навела писање појединих таблоида о случају отете дванаестогодишње девојчице.

"Они некажњено, поред осуде јавности и бројних прекршајних пријава, настављају да на недозвољен начин пишу о том случају и свему што је девојчица доживела", приметила је Катарина Живановић.

Она, ипак, констатује да Србија, у принципу, има добар законски оквир, али се он не поштује и нема адекватних казни.

"Чак и те казне које постоје су минималне. Чак и када дође до тога нема сврху. Најчитанији таблоиди који највише новца зарађују, они највише и крше законе, па те казне које плаћају њима ништа не значе", објаснила је Катарина Живановић.

Према њеном мишљењу, за тренутно стање ствари одговорност сноси цело друштво, па и сами новинари.

"То је одговорност власти, али и самих новинара који су пристали на цензуру и на аутоцензуру која је сада постала доминантна, одговорност људи који су спремни да повију кичму и раде онако како им се каже, а не како професија налаже", критична је саговорница ФоНета.

Подсећа на то да у Србији има близу 2.000 регистрованих медија, а од тог, према њеној оцени, на прсте могу да се преброје медији који су објективни, независни и раде свој посао у складу са новинарским кодексом.

"Ми који радимо посао онако како би требало да га радимо, у складу са законима и правилима професије, малобројни смо, али смо гласни и то је добро", приметила је Катарина Живановић.

Она је истакла да медији попут листа Данас покушавају да се боре најбоље што умеју и да осуђују све негативне појаве у медијима, али да, истовремено, немају могућности, нити полуге којима би нешто могли да мењају.

Она се осврнула и на феномен лажних вести, уз оцену и да је трагикомично оно што поједини таблоиди пласирају, па се често поставља питање: да ли је то њуз.нет или озбиљна вест.

Жалосно је, сматра Катарина Живановић, то што такви таблоиди на киосцима најмање коштају, јер их, како наводи, дотира држава на свим могућим конкурсима, од локалних до државних.

"Самим тим, они су и најдоступнији најширем броју људи који нису у довољној мери медијски писмени, који то читају, конзумирају и верују", тако објашњава популарност и високе тираже таблоида.

Проблем види и у телевизијама са националном фреквенцијом које су, примећује Катарина Живановић, такође, најдоступније и које потпомажу ширењу лажних вести.

"Та борба тренутно изгледа као Сизифов посао", закључила је саговорница ФоНета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси