Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марићеве увреде за тужилаштво нису дискриминација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2020.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Марићеве увреде за тужилаштво нису дискриминација

Више јавно тужилаштво у Београду одбацило је пријаве против водитеља и уредника телевизије Хепи Миломира Марића, који се теретио због распиривања националне мржње и нетолеранције, изазивајући низ критика у јавности.

ВЈТ је истовремено предмет проследило Трећем основном тужилаштву у Београду у делу које се односи на вређање Синанија, пошто се ради о блажем кривичном делу за коју је надлежан основни суд.

Критику одлуке тужилаштва у току јучерашњег дана у форми саопштења изнео је колектив Филозофског факултета у Београду окупљен у иницијативу „105 од 5 милиона“ тврдећи да се ради о „очигледном гажењу свих етичких норми и Уставном загарантованих права грађанки и грађана“. „Нажалост, одбацивањем пријаве против Марића од стране тужиоца Ненада Стефановића, исто то је учинила и држава Србија“, пише у саопштењу.

Цитирајући чланове Устава који забрањују дискриминацију и одређују надлежности тужилаштва, из „105 од 5 милиона“ истичу да је Марићево понашање у потпуној супротности са највишим законским актом Републике Србије. Они су у свом саопштењу означили поступак заменика ВЈТ-а Ненада Стефановића који је руководио предметом као непрофесионалним.

„Овај случај јасно открива повезаност режимских медија, скарадних телевизијских програма, подаништва окупираног тужилаштва и политике владајуће партије. Оваква злослутна комбинација поништава све цивилизацијске тековине и претвара Србију у аутократску пустињу“, пишу из „105 од 5 милиона“.

Стефановић, који је и председник Удружења судија и тужилаца Србије, у кратком разговору за Данас је истакао да не може да коментарише предмет у којем поступа. Уместо њега, огласило се његово удружење, реагујући на наводе објављене на порталу Цензоловка, да је пријава одбачена без образложења.

Предметна одлука, наводе у УСТ-а, донета је у складу са законом, те као таква „садржи образложење, као и свака јавнотужилачка одлука, због чега апелујемо да ВЈТ у Београду да исту учини доступном јавности, без намере да поучава ауторе Цензоловке, када и коме се доставља образложење одлуке“.

У тексту објављеном на порталу Цензоловка, се наглашава да „у тренуцима када читава јавност – од грађана, преко новинарских удружења, до Министарства културе – унисоно осуђује насловне стране таблоида који су објавили наводно сведочење осумњиченог за силовање и отмицу, тужилаштво једним дописом показује да за нетрпељивост у етру ипак нема санкција“.

Подсетимо, Миломир Марић је у јутарњем програму телевизије Хепи 30. септембра прошле године, довео у питање стручност Данијела Синанија, који је редовни професор на Филозофском факултету у Београду. Марић је, реагујући на изјаве које је Синани дао листу Данас, казао да он предаје тамо неку „рока мандољину“ и рекао да се ради о послушнику Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси