Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ранковић: Локални моћници иза напада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2020.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Проваљено у редакцију Kolubarske.rs у Ваљеву, ствари и документа испретурана

Ранковић: Локални моћници иза напада

У медијску кућу се не улази због пљачке, јер свако зна да новца и накита нема у новинарским редакцијама.

Чини ми се, али скоро да сам сигурна, да се ради о својеврсном упозорењу и застрашивању – каже за Данас Дарија Ранковић, уредница портала Kolubarske.rs, чије просторије у Ваљеву су током празника обијене, а ствари испретуране.

Наша саговорница сматра да се овом провалом и преметачином, њеној редакцији из које ништа није однето, шаље порука да мењају уређивачку политику и теме којима се баве, а то су претежно истраживачке приче.

– Највише пишемо о томе како се троше буџетска средства, пишемо о корупцији, намештању јавних набавки… Последњих десет месеци истражујемо како су потрошене паре за један пројекат који је финансиран из фондова ЕУ, али не мислим да је тај пројекат баш та прича која је некога навела да нам провали у редакцију. Мислим да је то покушај застрашивања због свих досадашњих, и наравно, будућих текстова – истиче Ранковић.

Наша саговорница додаје да има основану сумњу по чијем је налогу проваљено у редакцију интернет новина Kolubarske.rs.

– С обзиром на то да већ три године трпим вербално насиље од медија који су блиски градоначелнику Слободану Гвозденовићу и који се финансирају из буџета Ваљева, прошле године су добили преко шест милиона динара. О тим сумњама смо говорили полицији, али не желим никога јавно да оптужим без чврстих доказа. А доказе очекујем да прибави полиција – каже Ранковић. Истрагу о провали води заменица основног јавног тужиоца. Нашу саговорницу су обавестили да је обављен „детаљан увиђај“, и да би полиција требало да „оперативним радом дође до извршиоца или више њих“.

– Не верујем да ће институције урадити све да сазнају ко је и због чега провалио у нашу редакцију. Ја сам и раније подносила пријаве због вербалних напада, тражећи да полиција открије ко стоји иза скаредних фотомонтажа и текстова објављених у једним интернет новинама, међутим никада нису открили. Тужилаштво је моје пријаве одбацило, наводно нема елемената за кривично гоњење нити сматрају да ми је угрожена безбедност, уз препоруку да поднесем приватну тужбу због увреда – наглашава Ранковић. Она додаје да тренутно не верује у институције „али верује да ће једног дана тужити државу због нечињења“.

Из редакције Колубарских, која је обијена највероватније током празника када нису радили, ништа вредно није украдено, али су документа испретурана. Провалници су знали да се ради о медију јер су просторије јасно обележене.

Кроз сличну ситуацију прошла је и новинарка КРИК-а Драгана Пећо, којој је пре две и по године обијен стан. Починилац још није пронађен, иако је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао да му је то приоритет и да ће починилац бити ухапшен. Новинарки су такође испретуране ствари, али ништа није украдено.

– Убеђена сам да је провала и преметачина стана урађена само због посла којим се бавим. На срећу, ништа од битне документације у вези са послом не држим у стану, јер сам помислила да тако нешто може да се деси – каже Пећо за Данас. Она је уверена да је реч о застрашивању, кроз које сада пролази и Дарија Ранковић. Такође верује да је реч о истим налогодавцима „јер је и рукопис исти“.

– Упада се у куће, станове, редакције… Ништа се не износи али се шаље јасна порука. Престаните да истражујете о корупцији и малверзацијама локалних и других моћника. То је класичан обрачун са новинарима а питање које се само намеће је – ко је следећи – каже Пећо.

Према њеним речима, истраживачки новинари у Србији су доведени до тога да осим што брину о свом послу и осетљивим темама којима се баве, морају да размишљају и о томе да ли ће сутра бити мета неког напада.

Претње

Главна уредница Колубарских Дарија Ранковић је више од три године изложена вербалним претњама и увредама од стране локалних моћника и њихових портала. О њој се „извештава“ искључиво у пежоративном облику уз низ увреда, укључујући и порнографске фото-монтаже. Реч је о гласилима који се углавном финансирају из буџета Ваљева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси