Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вук Цвијић: Информер објавио очигледну лаж о мени (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2020.

Извор: Н1

Вук Цвијић: Информер објавио очигледну лаж о мени (ВИДЕО)

Новинар недељника НИН и аутор текстова о афери "Крушик", Вук Цвијић, изјавио је у Дану уживо ТВ Н1 да је таблоид "Информер" о њему објавио очигледну лаж - да је члан Главног одбора Народне странке Вука Јеремића. Цвијић је истакао да никада није био члан ниједне странке, и оценио да режим, уместо аргументима, на писања о афери "Крушик" одговара нападима. Истакао је и да је за оца министра полиције Бранка Стефановића још теже ако није формално запослен у фирми ГИМ, јер би у том случају његов утицај могао да буде само незаконит.

Цвијић је казао да је „Информер“ лажну вест о њему објавио позивајући се на твит Вука Јеремића о емисији ТВ Н1 „360 степени“, у којој је гостовао заједно са Александром Миловановићем, чланом Главног одбора Народне странке и некадашњим радником Одељења за безбедност у Југоимпорт СДПР-у.

Иако је Миловановић у самој емисији рекао да је члан Народне странке, и иако је то јасно и из твита Вука Јеремића, „Информер“ је објавио да је Цвијић тај који је страначки функционер.

„Није ми јасно како су у ‘Информеру’ закључили нешто друго. Мислим да није у питању функционална неписменост, већ намера да се то објави“, казао је Цвијић за Н1.

Истакао је да никада није био члан ниједне странке, те да и по самом Кодексу новинара то није спојиво.

„Мени је драго да су оба удружења (НУНС и УНС) препознала опасност. То је нови ниво напада на новинаре. Раније су били наркомани, издајници…“, подсетио је новинар НИН-а.

Напад је уследио након серије Цвијићевих текстова у НИН-у у којима се износе сумње на корупцију у наменској индустрији, и то не само у ваљевском „Крушику“ – на шта је указао узбуњивач Александар Обрадовић – већ и у другим фабрикама оружја.

„До пре неколико година било је повољно за трговину оружјем. Нажалост, били су ратови и продаја је нагло скочила. Али од те продаје зарадила су приватна предузећа везана за владајућа странку„, истакао је Цвијић.

То само по себи не би било спорно да није реч о предузећима која имају привилеговане цене, а послове склапају чак и преко оф шор фирми како би избегла плаћање пореза, додао је гост Дана уживо.

Подсетио је и да је изменама закона олакшана процедура за добијање дозвола за трговину и производњу оружја, али да се дешава да се чак и ти олакшани прописи крше, па је НИН тако открио да је једно предузеће узеко оружје од „Крушика“ и њиме располагало као да има дозволу за производњу, иако је не поседује.

У фокусу јавности је приватна фирма ГИМ, зато што је заступа Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића. Како је објаснио Цвијић, ГИМ је оружје из „Крушика“ набављао по повлашћеним ценама, некада чак и по ценама нижим од трошкова производње.

Истакао је да је, према последњим доступним подацима, рачун „Крушика“ у блокади због дуга од 4,3 милиона евра, док су привилегована предузећа ваљевској фабрици на крају 2018. дуговала седам милиона евра.

„Значи више дугују него што је ‘Крушик’ у минусу“, закључио је Цвијић.

Бранко Стефановић при том наставља да се бави трговином оружјем, и у мају прошле године био је са делегацијом МУП-а Србије у званичној посети фабрици оружја у Италији.

„У питању је више сумњивих кривичних дела. Није то баш ‘па шта’, као што је рекао председник. То ме плаши, они настављају да раде упркос свим доказима“, рекао је Цвијић и додао да су сви ти подаци доступни тужилаштву већ више од годину дана, а ништа се не дешава.

„Постоји трговина утицајем. Чак је и теже ако Бранко Стефановић није формално запослен у ГИМ-у него се појављује као човек са утицајем преко свог сина који даје дозволе за трговину оружјем (…) Теже је ако није формално запослен, његов утицај би само незаконити могао да буде“, упозорио је новинар НИН-а.

Додао је и да је битка за истину тешка, јер се велики део јавности, како је рекао, и даље држи у медијском мраку.

„Кад је Александар Обрадовић био у затвору, тамо су се гледале само телевизије са националном фреквенцијом. Та симболика медијског затвора постоји у целој држави“, оценио је.

Асоцијације на случај „Веље Невоље“

Цвијић се осврнуо и на недавно полиграфско тестирање начелника Четвртог одељења Управе криминалистичке полиције за град Београд Слободана Миленковића, који је водио случај „Јовањица“.

Оценио је да је на Миленковића очигледно извршена нека врста притиска, те да његова каснија изјава о томе како породица Вучић нема никакве везе са случајем „Јовањица“, изазива сумњу.

„Постоји телефон који је на вештачењу, па може да се провери“, подсетио је.

Рекао је и да га све подсећа на хапшење заменика шефа Одељења за крвне деликте, и то после истраге против навијача Партизана за једно убиство и за упад у клуб „Комитет“.

„Чудне ствари су се дешавале. Вештак је променио вештачење, што се не дешава, и главни осумњичени – тај исти ‘Веља Невоља’, сад је на друштвеним мрежама на снимку са другим навијачем из ривалске групе, којег тера да се понижава“, указао је Цвијић.

Додао је и како је начуо да је ухапшени полицајац „био у сукобу са свемоћном Дијаном Хркаловић“, оценивши да је полиција под контролом под каквом није вила дуго година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси