Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БЦЛЈП поднео кривичну пријаву против НН лица из тужилаштва и МУП због сумње да су таблодима неовлашћено открили исказ Нинослава Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2020.

Извор: Инсајдер

БЦЛЈП поднео кривичну пријаву против НН лица из тужилаштва и МУП због сумње да су таблодима неовлашћено открили исказ Нинослава Јовановића

Београдски центар за људска права је саопштио да је 11. јануара Републичком јавном тужилаштву поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица из Вишег јавног тужилаштва у Нишу и/или полицијских службеника Министарства унутрашњих послова због постојања основа сумње да су новинарима дневних листова Српски телеграф, Информер, Ало и интернет-портала република.рс неовлашћено открили садржину исказа осумњиченог Нинослава Јовановића из Малче.

Беградски центар за људска права истиче да се у исказу наводе детаљни подаци о начину извршења тешких кривичних дела над малолетном жртвом (девојчицом Моником Каримановић), а да се тако остварују обележја кривичних дела за која се гоњење предузима по службеној дужности. У питању су повреде тајности поступка, злоупотребе службеног положаја и кршења закона од стране судије, јавног тужиоца и његовог заменика.

„Постоје основи сумње да је целокупан садржај или део исказа Нинослава Јовановића датог тужиоцу Вишег јавног тужилаштва у Нишу учињен доступним новинарима наведених дневних листова и интернет-портала од стране лица из Вишег јавног тужилаштва у Нишу и/или полицијских службеника која су присуствовала саслушању, на шта указује и околност да је у неким од текстова поменутих дневних листова назначено да су сачињавани по информацијама које потичу од извора из истраге", пише у сапштењу ове НВО.

Наводи се и да је кривична пријава поднета Републичком јавном тужилаштву како би се обезбедило независно истраживање навода о учињеним кривичним делима, уз предлог Републичком јавном тужилаштву да све радње у поступку по овој кривичној пријави предузме самостално, не поверавајући њихово вршење Вишем јавном тужилаштву у Нишу и Полицијској управи у Нишу.

Београдски центар за људска права указује на то да информације о томе на који начин и колико пута је малолетна жртва тешких кривичних дела била виктимизирана не представљају информације од јавног значаја, а да, са друге стране, њихово откривање наноси ненадокнадиву и тешку штету достојанству, приватности, угледу и другим правима жртве гарантованим Уставом Републике Србије, Конвенцијом о правима детета и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Српски телеграф се извинио, а онда опет објавио детаље из истраге

Иначе, редакција дневног листа Српски телеграф упутила је извињење Моники Каримановић, њеној породици и јавности Србије због објављивања детаља насиља које је над њом извршио Нинослав Јовановић, осумњичен за отмицу и силовање.

У саопштењу се наводи да намера редакције листа “није била да се причини додатна штета жртви, већ да се 'Малчански берберин' овога пута не извуче за тешка кривична дела, изађе на слободу и понови исти злочин”.

Међутим, Министарство културе и информисања оптужило је редакцију Српског телеграфа да је извињење било “неискрено, лажно и лицемерно”, јер је како се наводи, таблоид и у наредном издању објавио информацију која наноси огромну штету малолетници.

Министарство је у саопштењу оценило да “упорност Српског телеграфа у понављању инкриминисаних радњи захтева снажну реакцију свих надлежних државних органа и најшире јавности”.

Министарство је најавило да ће пред надлежним судским органима поново покренути одговарајући поступак због кршења Закона о јавном информисању и медијима и да ће то чинити “сваки пут када процени да су угрожени интереси било ког детета а нарочито оног које је било жртва свирепог кривичног дела”.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић изјавио је да су поднете прекршајне пријаве против три таблоида због кршења Закона о информисању и медијима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси