Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ поново раднике запошљава преко агенција, синдикат упозорава на нејасноће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2020.

Аутор: Наташа Ковачев Извор: Н1

РТВ поново раднике запошљава преко агенција, синдикат упозорава на нејасноће

Покрајински јавни сервис, Радио-телевизија Војводине, потписао је нови уговор са агенцијама које посредују у запошљавању, вредан 200 милиона динара. План је да преко конзорцијума Монтоп ХРС и Лаборис ХРС буде ангажован 371 радник, а уговор ће важити све док обезбеђени новац не буде потрошен, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар. У синдикату "Независност", одакле су пре годину дана због ангажовања агенција поднели и кривичне пријаве, упозоравају да поново има нејасноћа а да надлежни не реагују.

Радимо исти посао, али немамо исте бенефиције - тако свој статус описују радници Радио-телевизије Војводине, који су ангажовани преко агенција, или како у жаргону кажу, на лизинг. Највећи проблем је, кажу, што немају сигурност, односно што им уговор о раду може бити прекинут сваког тренутка. 6. јануара РТВ је поново ангажовао агенције и поново за то издвојио 200 милиона динара.

"То је сад наставак лоше праксе, по мени. Основни проблем је што смо ми кривичну пријаву поднели још пре годину дана и што по њој још ништа није урађено. И даље је у полицији, тако нам је рекло Тужилаштво", каже Дарко Шпер из синдиката "Независност".

Наиме, синдикат "Независност" поднео је кривичну пријаву прошлог јануара против одговорних лица у конзорцијуму састављеном од три агенције. Разлог је понуда за учешће у јавној набавци која је, тврде, била заснована на лажним подацима. Претходно су и руководство јавног сервиса упозорили да је агенција Оптимум МВ-НС у октобру 2018. пред Прекршајним судом осуђена због кршења Закона о раду.

Без обзира на то, уговор је тада потписан. Овог јануара разлика је то што фирме Оптимум више нема у конзорцијуму.

"Али се формирала нова агенција на истој адреси, са сличним делатностима, чак је исти човек који је био некад законски заступник Оптимума, осивач нове агенције", додаје Шпер.

Ниједна од агенција из конзорцијума, дакле ни Монтоп ХРС, ни Лаборис ХРС, нису се одазвале на позив Н1. Зашто људе запошљавају преко агенција и зашто баш преко ових, нисмо добили прилику да питамо ни генералног директора РТВ-а. У синдикату појашњавају - то је соломонско решење. Раднике ангажују преко агенција како им, после истека рада на одређено време, а услед забране запошљавања, не би дали отказ.

Такво решење није добра вест јер отвара простор за аутоцензуру, каже председник НДНВ-а.

"Ово је нека врста в.д. стања за новинаре и раднике на јавном севису. Рећи ћете, ок, нећу отварати ове теме јер због тога могу да изгубим посао. Самим тим, не могу да радим оно што је заправо мој посао. А јавни сервис би требало да се бави кључним темама и да буде стабилан систем", сматра Норберт Шинковић из Независног друштва новинара Војводине.

Док јавни севис то не постане, стабилнијој ситуацији након 1. марта могу да се надају бар радници ангажовани преко агенција. Тада на снагу ступа нови закон који би у ту област требало да унесе реда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси