Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештавање о отмици: Тужилаштво ћути, а таблоиди, упркос критикама, по старом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2020.

Аутор: Јелена Мирковић Извор: Н1

Извештавање о отмици: Тужилаштво ћути, а таблоиди, упркос критикама, по старом

Упркос оштрим критикама јавности, српски таблоиди настављају да "сензационалистички" извештавају о случају дванаестогодишње жртве отмице, кршећи новинарски кодекс. И док из Министарства културе кажу да су против четири таблоида поднете прекшајне пријаве, из Тужилаштва нема званичне реакције. Без одговора остаје и питање ко је незаконито доставио детаље из истраге који су завршили на страницама жуте штампе.

Критике јавности нису уродиле плодом. Ни извињење поједних таблоида није помогло да престану са објављивањем информација које угожавају права малолетне жртве насиља. Српски телеграф, који се јуче извинио за објављену насловну страну, на којој су изнети детаљи шта је све отмичар Нинослав Јовановић радио дванаестогодишњој девојчици из Ниша, поново је објавио текст са сличним подацима.

„Тиме је повређен Закон о јавном информисању, чак његова четири члана и ми смо због те повреде прекршајно упутили прекршајне пријаве и то ће се наравно процесуирати у времену које је пред нама, уједно Министарство је обавестило Тужилаштво о целом случају и тражимо њихово мишљење, став и процену, има ли места кривичном гоњењу“, рекао је државни секретар у Министарству културе Александар Гајовић.

Пријаве су поднете против Српског телеграфа, Информера, Курира и листа Ало, а да ли ће се поменути таблоиди наћи пред судом? Из тужилаштва и даље мук. За то време из Асоцијације независних електронских медија поручују да тужилаштво мора да реагује, јер је, кажу, недопустиво, објављивање информација за које суд није утврдио да ли су истините, а таблоидима служе за подизање тиража, не водећи рачуна о угрожавању дванаестогодишње девојчице. Поред тога, Тужилаштво има прилику да утврди и како подаци из истраге долазе до таблоида.

„Могла је дати полиција или представници Тужилаштва који су учествовали у саслушању, ако је ово заиста аутентични документ и мислим да је ово некакав тренутак у којем се апсолутно мора искористити та прилика да се покрене процес који ће учинити да апсолутно буде недопустиво цурење ових информација из истраге, а то мора да се реши једно драстичним кажњавањем оних који су то учинили“, каже Веран Матић из АНЕМ.

Председница Удружења тужилаца Србије Лидија Комлен Николић сматра да су вести о отмичару Нинославу Јовановићу које су изнели поједини таблоиди „нагађање“ и да не представљају детаље истраге која је у току.

„У овом моменту је од јавног интереса да надлежни тужилац утврди да ли су и на који начин одређене информације доспеле у јавност и након тога процени има ли места за гоњење по службеној дужности. У овом моменту баратамо непрецизним информацијама. Поред кривичног поступка постоје и механизми у Закону о јавном информисању које тузилаштво може да искористи“, рекла је Комлен Николић.

„Наше правосуђе би у овом случају морало да реагује и Тужилаштво да одради свој посао по службеној дужности, дакле без било каквих пријава, јер ако се и преко овга пређе, опет ћемо доћи у сличне ситуације, ово није једини случај, нажалост“, каже Матић.

Сензасионалистичко извештавање таблоида није изостало ни у случајевима који се везују за убијену певачицу Јелену Марјановић и девојчицу Тијану Јурић. И тада је било кршења Устава и Закона, али санкција против таблоида није било.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси