Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво у Нишу није донело одлуку да ли ће реаговати на детаље истраге у таблоидима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2020.

Аутор: З.М. Извор: Данас

Тужилаштво у Нишу није донело одлуку да ли ће реаговати на детаље истраге у таблоидима

Више јавно тужилаштво у Нишу (ВЈТ) није донело одлуку да ли ће реаговати поводом објављивања у таблоидима наводног исказа у истрази Нинослава Јовановића, осумњиченог за отмицу и силовање девојчице (12) из насеља Суви До у Нишу, што је изазвало оштру реакцију институција и новинарских организација, навели су данас у ВЈТ.

– Уколико одлучимо да реагујемо, саопштење ће бити објављено на нашем веб сајту - рекао је портпарол ВЈТ Борислав Радоњић, који је и тужилачки помоћник, без саопштавања детаља.

Председница Удружења тужилаца Србије Лидија Комлен Николић претходно је изјавила да сматра да су информације о отмичару Нинославу Јовановићу које су у четвртак изнели поједини таблоиди „нагађање“ и да не представљају детаље истраге која је у току.

Комлен Николић је рекла да је у овом моменту од јавног интереса да надлежни тужилац утврди да ли су и на који начин одређене информације доспеле у јавност и да након тога процени има ли места за гоњење по службеној дужности.

– Тужилаштво у Нишу је тренутно једино које може да реагује на те наслове. Поред кривичног поступка постоје и механизми у Закону о јавном информисању које тужилаштво може да искористи - казала је она агенцији Бета.

Београдски таблоиди Информер, Српски телеграф и сајт ало.рс у четвртак су објавили делове наводног исказа осумњиченог Јовановића на саслушању у ВЈТ Ниш о томе како је злостављао отету девојчицу. Редакција Српског телеграфа упутила је извињење девојчици, њеној породици и јавности Србије због објављивања детаља насиља које је над њом извршено. 

Јовановић, који је иначе провео више од 20 година у затвору због силовања једне жене, две девојчице и покушаја силовања једне девојчице, ухапшен је 5. јануара у нишком селу Малча, у којем је живео, након 17. дневне полицијске потраге за њим и девојчицом, и након саслушања одређен му је притвор у трајању до 30 дана.  

Отета девојчица је пронађена 29. децембра у нишком селу Пасјача, након десетодневне потраге, а Јовановић  је тада умакао полицији.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић саопштио је данас да је “против три таблоида који су објавили делове исказа осумњиченог за отмицу Јовановића поднета прекршајна пријава због кршења чланова 74,77, 79 и 80 Закона о информисању и медијима”.

Овакво извештавање претходно су осудили, осим Министарства, поверенице за заштиту равноправности Бранкице Станковић и министарке Зоране Михајловић, и Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије и Савет за штампу. 

Они су затражили и брзу и одлучну реакцију надлежних државних органа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси