Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Центар за права детета осудио кршење права детета извештавањем у медијима у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Центар за права детета осудио кршење права детета извештавањем у медијима у Србији

Удружење грађана из Београда „Центар за права детета“ осудило је данас медијско извештавање у Србији које „на најгрубљи начин крши права детета“. Центар је апеловао на новинаре и уреднике да приликом извештавања „увек имају у виду најбољи интерес детета“.

„Почевши од извештавања о недавној отмици девојчице, новинари су континуирано неетички и неморално извештавали на неприхватљив начин, који је у супротности са међународним стандардима, домаћим законима и Кодексом новинара Србије“, пише у саопштењу Центра.

Сензационалистичко извештавање, како се наводи, није у интересу детета и „грубо нарушава право на приватност, достојанство и интегритет девојчице о којој се извештава“.

У саопштењу се упозорава да све што се у медијима и на друштвеним мрежама објави о деци „постаје део њиховог идентитета“ и може да нанесе „озбиљну штету њиховом моралном и емотивном развоју“.

„Новинари би морали да сагледају и тежину могућих последица на жртву и не би смели да износе податке, па чак и када их добијају од надлежних државних органа“, пише у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси