Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоиди детаљно о исказу отмичара, уследиле оштре осуде и позиви тужилаштву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2020.

Аутор: Јелена Мирковић Извор: Н1

Таблоиди детаљно о исказу отмичара, уследиле оштре осуде и позиви тужилаштву

Данима српски таблоиди извештавају о случају отмице Монике Каримановић кршећи новинарски кодекс изношењем детаља из истраге. Данас су поједини отишли и корак даље. На насловним странама Српског телеграфа и Информера објављена је исповест отмичара Нинослава Јовановића и детаљи о томе шта је све радио дванаестогодишњој девојчици. Због непрофесионалног извештавања и кршења приватности малолетне жртве, уследиле су оштре реакције јавности.

Случај отмице Монике Каримановић завршен је њеним проналаском после десет дана и хапшењем отмичара Нинослава Јовановића, недељу дана након тога. Иако су у медијима у почетку објављиване само информације о томе да се девојчица опоравља и да са њом раде психолози, таблоиди су цео случај и исказ осуђиваног силоватеља видели као сензацију, не либећи се да прекрше новинарски кодекс.

На насловним странама "Српског телеграфа" и "Информера" објављени су детаљи онога што је Нинослав Јовановић наводно испричао у полицији.

"У овом случају оно што је пре свега прекршено, јесте право на приватност и достојанство жртве, дакле ми од тренутка када је девојчица пронађена, нисмо смели да знамо о њој ништа више осим чињенице да је пронађена и да је жива, ништа друго, све друго што је објављено свих ових дана, а данас посебно, јесте кршење њених елементарних људских права", оценила је новинарка Тамара Скроза, испред Савета за штампу.

И претходних дана таблоиди су објављивали сличне текстове у којима су изнесени најситнији детаљи из истраге - шта је све дванаестогодишња девојчица преживела. Реакција надлежних на то није било. Тек данас, огласило се Министарство културе.

"Данашње насловне стране појединих таблоида представљају само дно медијског неморала и бестидности и са најдубљим гнушањем оцењујемо да су пређене све границе нељудског поступања у односу на интересе малолетног лица и његових родитеља. Ово је тачка у којој друштво мора да буде јединствено и солидарно у осуди ових медијских злодела, јер ће у супротном прећи у предцивилизацијско стање етичке отупелости и неморала", наводи Министарство.

Поводом извештавања таблоида огласила се и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. У саопштењу је позвала медије да поштују Устав и законе, и да изношење детаља из отмице не представља, како је рекла, новинарство, већ злоупотребу медијског простора.

Текстове таблоида, потпредседница Владе Зорана Михајловић оценила је као пример онога што медији, каже, не треба да раде.

"Медији могу да буду важан партнер у борби против насиља, али то могу бити само ако шаљу поруку да је свако насиље недопустиво, али и да стану у заштиту жртава, макар тако што ће се уздржати од објављивања текстова и фотографија о претрпљеном насиљу", навела је Михајловић.

Реаговала су и новинарска удружења. Поручују да најоштрије осуђују сраман уређивачки потез таблоида и позивају тужилаштво да против њих предузме одговарајуће санкције.

Након ових реакција уследило и саопштење редакције Српског телеграфа. Кажу да се извињавају девојчици, њеној породици и јавности, као и да им намера, како наводе, "није била да се причини додатна штета жртви, већ да се Јовановић овога пута не извуче за тешка кривична дела".

"То је грешка после које нема извини, дакле то је грешка којом си ти директно уништио сваку могућност нормалног живота тог детета овде и на овом месту и у овом времену и ту нема извини", истакла је Скроза.

Ово није први пут да српски таблоиди на извештавају на овакав начин. Слично је било и са ћерком убијене певачице Јелене Марјановић, као и писањем о убиству Тијане Јурић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси