Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија наставља да тоне у таблоидну септичку јаму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Реакције на јучерашње насловнице у којима се до детаља преноси исказ иживљавања над девојчицом

Србија наставља да тоне у таблоидну септичку јаму

Монструозно, језиво, одвратно – речи су којима се могу сумирати реакције јавности на насловнице јучерашњих таблоида, међу којима су по кршењу свих новинарских и етичких кодекса предњачили Српски телеграф и Информер.

Они су, наиме, пренели исказ Нинослава Јовановића, познатог као Малчански Берберин, дат надлежним органима, са све детаљима како се током 10 дана иживљавао над Моником Каримановић (12).

Министарство културе и информисања као и новинарска удружења „са најдубљим гнушањем“ осудили су ове насловнице и позвали тужилаштво да реагује.

Главни уредници Српског телеграфа, Информера, Курира и Ало, нису бринули што преношењем изјава ухапшеног Јовановића жртву поново виктимизују, не размишљајући да она треба да се опорави, врати у школу и расте у нормалном окружењу, без подсећања на бруталну тортуру коју је доживела.

Психолог Жарко Требјешанин каже за Данас да је од таблоида овако нешто и очекивано, али ипак не у толико ужасној мери „неукусној до одвратности“.

– Не треба чак бити ни психолог па да вам буде јасно како овакво писање сутра може да утиче на Монику. Особи која је већ претрпела страшне трауме које остављају неизбрисиве ожиљке сада додајете со на рану. Још једном је трауматизујете и њену трауму делите са широм јавношћу. То је недопустиво – оцењује Требјешанин додајући да су таблоиди, крајње непрофесионално, превазишли себе са насловним странама о детаљима злочина над девојчицом.

Новинар Вукашин Обрадовић каже за Данас да су реаговали сви актери на медијској сцени, од Министарства културе до професионалних удружења, али да „док не чујемо реакцију Александра Вучића, главног и одговорног уредника свих таблоида, извршне уреднице Сузане Васиљевић и арт директора Владимира Бебе Поповића, никаквог ефекта неће бити“.

– Наравно, тако нешто не очекујем јер је овакво „новинарство“ ослонац есенесовског режима и Србија ће наставити да тоне све дубље у таблоидну септичку јаму – сматра Обрадовић.

У вези са јучерашњим насловницама огласио се и Игор Јурић, отац мучки убијене Тијане.

– Када је Тијана убијена, данима после тога јој је сестра пролазећи улицом могла видети на насловним странама како јој се сестра патила и колико се мучила пред смрт. Писао сам удружењима новинара и редакцијама, молећи да престану. Због Тијанине сестре, мајке, кумова, пријатеља, родбине. Због нас. Нису послушали. Данас се пише о муци детета које сутра треба да буде мајка, да заснује породицу. Немојте људи. Немојте због детета. Уразумите се – поручио је Јурић са свог Твитер налога.

Министарство културе и информисања саопштило је да јучерашње насловне стране појединих таблоида представљају само дно медијског неморала и бестидности и са најдубљим гнушањем оценило да су пређене све границе нељудског поступања у односу на интересе малолетног лица и његових родитеља.

Они су, како се наводи, већ превише патили да би им неки „медијски лешинари без скрупула и противно закону копали по врућим ранама“.

„Ово је тачка у којој друштво мора да буде јединствено и солидарно у осуди ових медијских злодела, јер ће у супротном прећи у претцивилизацијско стање етичке отупелости и неморала“, истиче се у саопштењу.

Министарство културе и информисања ће, како је најавило, предузети све мере из своје надлежности, а очекује и брзу и одлучну реакцију Јавног тужилаштва.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је објављивање детаља саслушања отмичара у појединим новинама, чиме су, како су оценили, грубо прекршене законске и етичке норме о приватности и достојанству малолетне жртве.

НУНС је позивао надлежно тужилаштво да против тих листова предузме одговарајуће санкције јер су „најгрубље“ прекршили Закон о јавном информисању и медијима којим се налаже да се „описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме повредити достојанство жртве насиља“.

Удружење је подсетило да су тим текстовима новина, „познатих по упорном непоштовању новинарске етике“, грубо прекршили и Кодекс новинара Србије који новинаре и уреднике обавезује да поштују и штите права и достојанство деце, жртава злочина.

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је јучерашње насловне стране „Српског телеграфа“ и „Информера“ којима се, објављивањем исказа вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве, што је забрањено законом и новинарским кодексом.

Исказ ухапшеног Јовановића новинарима таблоида могао је да стигне једино из полиције, али из МУП-а јуче нисмо добили одговоре на питања да ли ће покренути истрагу о томе ко је информације пренео и да ли ће та особа бити процесуирана.

Извињење Српског телеграфа

Поводом објављивања делова исказа осумњиченог Нинослава Јовановића о злостављању Монике Каримановић редакција Српског телеграфа се извинила Моники, њеној породици и јавности. Како се наводи у саопштењу, намера редакције није била да се начини штета жртви, већ да осумњичени не прође некажњено и понови исто кривично дело.

Без обзира на то што и светски медији извештавају на сличан начин кад су у питању исти или слични злочини, то не треба да буде оправдање или изговор“, прецизира се у саопштењу.

Михајловић: Продужавање насиља над девојчицом

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, осудила је објављивање детаља о отмици и насиљу које је претрпела Моника Каримановић на насловним странама неколико дневних новина, истичући да се тиме заправо продужава насиље над њом.

„Борба против насиља је одговорност свих нас, укључујући и медије, који би требало да професионалним извештавањем и поштовањем новинарског кодекса допринесу да девојчица поново има нормалан живот и да је њени вршњаци гледају као нормалну девојчицу и своју другарицу“, рекла је Михајловић.

АЖЦ: Унижавање достојанства жртве

Аутономни женски центар упутио је данас отворена писма Републичком јавном тужилаштву, Министарству културе и информисања и Поверенику за информације од јавног знач поводом извештавања појединих медија о случају отмице малолетне Монике К. Дневни листови Српски телеграф, Курир, Ало и Информер су већ на насловним странама на недопустив сензационалистички начин објавили изјаве осумњиченог Нинослава Јовановића у којима се износе детаљи почињеног злочина према детету, док Вечерње новости и Блиц то чине у оквиру објављених текстова.

„Ово није први пут да се у оквиру медијског извештавања о овом случају износе детаљи из истраге и други текстуални и визуелни садржаји који су у супротности са правима детета и стандардом најбољег интереса детета, који мора бити поштован у свим активностима које се тичу деце, без обзира на то да ли их предузимају јавне или приватне институције. Таквим извештавањем се унижава достојанство жртве насиља, што није у интересу нити жртве и њене породице, нити других жртава сличних злочина, нити јавности.“

Савет за штампу: Тужилаштво да испита

Јучерашњим насловним странама „Информера“ и „Српског телеграфа“ не само да су погажени сви етички стандарди професије, већ и елементарни принципи људскости и саосећања са дететом које је преживело страшну трауму, као и са његовом породицом, саопштио је Савет за штампу, додајући да овакво безобзирно објављивање детаља из исказа отмичара, за које не постоји никакво оправдање, заслужује најоштрију осуду не само новинарке професије, већ читаве јавности.

„Савет за штампу позива надлежне органе да испитају и како су делови исказа из истраге доспели у медије, а породицу жртве и све релевантне организације и институције да нам поднесу жалбе на овакво неетично „извештавање“, наводи се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси