Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Званичне осуде таблоида због исповести силоватеља - можда трачак наде за медијску културу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2020.

Аутор: Вељко Поповић Извор: Глас Америке

Званичне осуде таблоида због исповести силоватеља - можда трачак наде за медијску културу

Након што су провладини таблоиди Српски телеграф и Информер, као и сајт таблоида АЛО у четвртак су на насловним странама објавили исповест Нинослава Јовановића, вишеструко осуђиваног силоватеља сада осумњиченог за силовање и злостављање малолетнице М.К, огласило се Министарство културе и информисања оценом да такве насловне стране појединих таблоида "представљају само дно медијског неморала и бестидности" и да су "пређене све границе нељудског поступања у односу на интересе малолетног лица и његових родитеља, који су већ превише патили да би им неки медијски лешинари без скрупула и противно закону копали по врућим ранама".

"Ово је тачка у којој друштво мора да буде јединствено и солидарно у осуди ових медијских злодела, јер ће у супротном прећи у предцивилизацијско стање етичке отупелости и неморала", каже се у саопштењу објављеном на сајту Министарства и најављује предузимање свих мера из њихове надлежности, уз очекивање брзе и одлучне реакције јавног тужилаштва.

Новинарка недељника Време и чланица Комисије за жалбе Савета за штампу, Тамара Скроза, подсећа у изјави за Глас Америке да су ови таблоиди добијали огромне суме на конкурсима локалних самоуправа уз трагикомичну тезу да је комисија свесна да они крше Кодекс, али да ће им тај новац помоћи да се поправе.

"Оштар језик Министарства ме је зачудио, али и обрадовао - оно је већ реаговало на писање таблоида о овом случају, али ми овако јака реакција улива бар мрвичак наде да је некаква промена ипак могућа и да је чак и онима који су (из политичких интереса) до сада жмурили на понашање таблоида, сада 'пукао филм'", рекла је Скроза за Глас Америке.

Она оцењује да овај случај "превазилази кршење Кодекса новинара" и да је реч о дубоком задирању "у Устав, Повељу о људским правима и друге документе који штите жртве било каквог злочина, а посебно децу".

"Иако нема адекватне казне, мислим да је Тужилаштво морало да реагује и да повуче тираж ових таблоида. Пошто није то урадило и пошто цела Србија данас испира уста са случајем отете девојчице, мислим да би уредници тих 'новина' морали да се нађу пред судом. Уколико се било шта догоди било жртви, било њеној породици - то ће бити директна одговорност Информера и Српског телеграфа пре свих других", рекла је Скроза.

Бранко Чечен, уредник Центра за истраживачко новинарство Србије, у изјави за Глас Америке износи конкретан предлог:

"Без обзира на то што је Министарство било немо на страшне нападе у таблоидима на многе критичаре власти и на злоупотребе овог истог типа - јер није ово први случај да су деца над којима су почињени страшни злочини страховито злоупотребљена у медијима - ја мислим да их треба подржати из све снаге и да заиста, како у саопштењу Министарство позива, цело друштво треба да устане против овога и да онда само сачекамо следећи безочан напад на критичаре власти и да онда опет цео друштво устане на челу са Министарством и да поново будемо тако унисоно критични према кршењу професионалних, етичких и друштвених норми."

Бојан Цвејић, уредник сајта дневника Данас и такође члан Комисије за жалбе Савета за штампу, сматра да су данашње насловне, као и оне од претходних неколико дана, само последица онога што таблоиди већ годинама објављују, а за шта нема никаквих конкретних санкција.

"Министарство културе се оглашава баш у ретким ситуацијама кад 'нема даље', а опет ни ти апели Министарства културе као надлежне институције немају ефекта јер сваки пут и након таквих осуда таблоиди настављају да раде такве и још горе ствари. Ја се надам да ће овај случај можда бити нешто да се покрене, па да се у Србији можда уведе нова пракса да се оваква кршења не само Кодекса новинара Србије него и људских стандарда више не догађају", рекао је Цвејић за Глас Америке.

Међутим, Цвејић не мисли да ће промена бити и када је реч о бруталним обрачима који се свакодневно воде у поменутим таблоидима против политичких противника актуелне власти:

"Ово је очигледно нешто што не могу чак и представници власти да не осуде и да се не згрозе кад виде овакве насловне стране. Мислим да је овај пример изузетак и да неће бити промене уређивачке политике таблоида", каже Цвејић.

Предузети санкције против таблоида

Независно удружење новинара Србије најоштрије је осудило насловнице таблоида позивајући да они буду санкционисани, због грубог кршења законских и етичких норми о приватности и достојанству малолетне девојчице, жртве Јовановића.

"НУНС позива надлежно тужилаштво да против поменутих таблоида предузме одговарајуће санкције јер су најгрубље прекршили Закон о јавном информисању и медијима налаже да се 'описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме повредити достојанство жртве насиља'. Подсећамо да су овим текстовима два таблоида, иначе позната по упорном непоштовању новинарске етике, грубо прекршили И Кодекс новинара Србије који новинаре и уреднике обавезује да поштују и штите права и достојанство деце, жртава злочина", каже се у саопштењу.

Удружење новинара Србије, уз осуду насловница, преноси изјаву државног секретара у Министарству културе и информисању Александра Гајовића који је за УНС рекао да ће Министарство културе поднети пријаве тужилаштву. Каже да не могу бити оправдане интересом јавности и да су недопустиве у овако осетљивој ситуацији.

УНС подсећа да је чланом 79 Закона о јавном информисању и медијима прописано да "описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме се повредити достојанство жртве насиља", а Кодексом новинара Србије да је новинар "дужан да поштује и штити права и достојанство деце, жртава злочина…"

Дугорочне штетне последице по жртву

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић осудила је објављивање детаља о отмици и насиљу које је претрпела малолетна жртва, а повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да насловне стране таблоида прелазе све границе професионалне етике и најгрубље крше права детета.

"То може оставити дугорочно штетне последице на њен развој и одрастање, нарочито у мањим срединама где дете остаје обележено за цео живот", упозорава повереница у саопштењу и оцењује да "објављивање детаља гнусног злодела не представља информацију од јавног интереса нити новинарство, већ злоупотребу медијског простора и кршење Кодекса новинара Србије".

Након снажне осуде из јавности, Српски телеграф објавио је саопштење у ком се извињава због објављивања овакве насловне стране, тврдећи да намера редакције "није била да се начини штета жртви, већ да осумњичени не прође некажњено и понови исто кривично дело".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси