Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  АНЕМ: „Српски телеграф“, „Информер“ и „Ало“ најгрубље крше права малолетне жртве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2020.

Извор: АНЕМ

АНЕМ: „Српски телеграф“, „Информер“ и „Ало“ најгрубље крше права малолетне жртве

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) најоштрије осуђује начин на који поједини медији извештавају о случају отмице малолетног детета и тешком насиљу које је над њим извршено.

Повод за ово саопштење представљају данашње насловне стране листова ,,Српски телеграф”, ,,Информер” и „Ало“, као и текстови у тим листовима у којима се преносе детаљи из истраге која се води против Нинослава Јовановића, делови његовог наводног исказа, као и фотографије малолетне девојчице. Циљ писања тих, али и њима сличних медија, јесте сензационализам, због ког се објављују подаци којима се крше основна права малолетног детета, жртве тешког насиља.

АНЕМ указује на то да се недопустивим извештавањем три наведена таблоида – ,,Српски телеграф” и ,,Информер” и „Ало“ - најгрубље крше законом и Уставом гарантована људска права малолетне жртве насиља, дословно гази Кодекс новинара Србије и поступа у супротности са законом прописаним обавезама уредника, новинара и издавача медија.

 Ова асоцијација подсећа на то да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да се

  • приказом или описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме повредити достојанство жртве насиља.
  • Такође, Закон је изричит у погледу тога да се малолетник не сме учинити препознатљивим у информацији која може да повреди његово право или интерес.  
  • Кодекс новинара Србије обавезује сваког новинара да поштује и штити права и достојанство деце и жртава злочина, као и њихово право на приватност.
  • Кодекс сваком новинару забрањује да користи непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу.

 АНЕМ позива надлежне органе: Министарство кутуре и информисања, као орган који врши надзор над сповођењем Закона о јавном информисању и медијима, и надлежно јавно тужилаштво да поводом данашњег писања у листовима ,,Српски телеграф”, ,,Информер” и „Ало“, предузму све мере из својих надлежности, како би права и интереси малолетног детета били заштићени у најкраћем року, а досадашње понашање тих медија санкционисано.

Поред наведених, АНЕМ позива и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да, у складу са одредбама Закона о заштити података о личности, предузме све мере из своје надлежности. Како у конкретном случају не постоји оправдани и легитимни интерес јавности да буде информисана о детаљима које су наведени медији објавили, слобода изражавања, у циљу заштите права малолетног лица, може бити подвргнута ограничењима које Закон о заштити података о личности предвиђа.

 Такође, АНЕМ овим саопштењем позива и све медије да своја будућа извештавања прилагоде одредбама Кодекса новинара Србије, који даје јасне смернице у погледу тога на који се начин извештава о овако деликатним темама.

 Веран Матић, председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси