Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница о таблоидима и исказу Јовановића: Најгрубље кршење права детета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2020.

Извор: Бета

Повереница о таблоидима и исказу Јовановића: Најгрубље кршење права детета

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је данас да извештавање појединих таблоида о насиљу над отетом девојчицом из Ниша, "прелази све границе професионалне етике", као и да представља "најгрубље кршење права детета".

Повереница је у писаној изјави позвала медије да поштују Устав и законе, наводећи да објављивање детаља насиља над 12-годишњом девојчицом "не представља информацију од јавног интереса нити новинарство, већ злоупотребу медијског простора и кршење Кодекса новинара Србије".

"У Кодексу новинара Србије се наводи да је новинар обавезан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина", навела је повереница а саопштено из њеног кабинета.

На насловним странама данашњих издања дневних листова "Српски телеграф" и "Информер" објављен је исказ који је Нинослав Јовановић, осумњичен за отмицу и силовање, дао полицији и тужилаштву, а у којем описује злостављање своје жртве.

Реаговали су Министарство културе, Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије који су оценили да се објављивањем детаља насиља над девојчицом "грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве", што је како се наводи, забрањено законом и новинарским кодексом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси