Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Именовани главни и одговорни уредници на Радио-телевизији Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Именовани главни и одговорни уредници на Радио-телевизији Војводине

Након спроведеног јавног конкурса, своје досадашње позиције задржале су главна и одговорна уредница интернет О радија, односно Првог програма Радија, док су, по одлуци Управног одбора РТВ, нове главне уреднике добили Други програм Радија, односно Други програм Телевизије покрајинског јавног сервиса.

Управни одбор Радио-телевизије Војводине (РТВ) именовао је крајем децембра, након спроведеног јавног конкурса, главне и одговорне уреднике појединих медија у саставу РТВ-а.

У наредне четири године Клара Крањц биће на челу интернет О радија, а Милада Поповић Првог програма Радија РТВ-а. Оне су те дужности обављале и у претходне четири године.

Нове главне и одговорне уреднике добили су Други програм Радија (Андраш Густоњ) и Други програм Телевизије (Мирко Кањух).

До расписивања конкурса, 21. новембра прошле године, главни и одговорни уредници ових медија имали статус вршилаца дужности, пошто им је четворогодишњи мандат истекао још у мају прошле године.

Према сазнањима Цензоловке, досадашњи главни и одговорни уредник Другог програма Телевизије Атила Мартон није се пријавио на конкурс и он ће убудуће бити на позицији помоћника главног и одговорног уредника тог медија. На том месту се до јуче налазио његов одскора претпостављени Мирко Кањух.

Мартон за Цензоловку није желео да коментарише разлоге за одустајање од учешћа на конкурсу. Незванично се може чути да Мартон није био охрабриван да се поново кандидује.

Од учешћа на конкурсу одустао је и досадашњи главни уредник Другог програма Радија Деже Ерег, који ускоро стиче услове за одлазак у пензију. На дужност шефа програма на мађарском језику се, након деценију дугог боравка на политичким функцијама, враћа Андраш Густоњ. Он је од 2008. био председник Општине Темерин, потом председник општинске скупштине, те је на крају, све до 17. децембра прошле године када му је констатована оставка, обављао функцију члана Општинског већа задуженог за екологију.

Осталим руководиоцима на РТВ-у, који су изабрани на јавним конкурсима, још није истекао мандат.

Главном уреднику Трећег програма Радија Војину Поповићу мандат истиче 1. априла ове године, док би на челу Првог програма Телевизије Ненад Ћаћић требало да остане до 26. јула 2021.

Ћаћић је на то место, упркос спорним квалификацијама, дошао на конкурсу спроведеном 2017, односно више од годину дана након оставке Марјане Јовић на место главне уреднице Првог програма Телевизије.

Маријана Јовић је оставку поднела у турбулентном мају 2016. када је, такође добровољно, Срђан Михајловић напустио функцију генералног директора РТВ-а, док је, с друге стране, са својих места смењен део уредника, као и директор програма РТВ-а Слободан Арежина. Те смене изазвале су талас протеста дела запослених у покрајинском јавном сервису и грађана Новог Сада.

Арежина је два пута правоснажним пресудама враћан на старо радно место, али је покрајински јавни сервис и поред тога задржао Соњу Кокотовић Зечевић, која је у међувремену изабрана на конкурсу за новог директора програма РТВ-а. Њој мандат истиче крајем маја идуће године.

Након Михајловићеве оставке, његов заменик Миодраг Копривица изабран је у јулу 2016. на конкурсу за новог генералног директора, и њему у јулу идуће године истиче петогодишњи мандат.

Још две године требало би да на челу РТВ Мултимедијални програм – Web provide Ладислав Лазић.

Он је за главног и одговорног уредника тог медија именован 2018, а пре тога је на тој позицији био у статусу вршиоца дужности ­– од почетка 2017. након што се његов претходник Дејан Марјановић повукао због, како су пренели медији, буре коју је изазвао један, према властима, критички интервју објављен на порталу РТВ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси