Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужиоци: Случај "Гроцка" показује - преко потребне јаче гаранције самосталности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2020.

Аутор: Ненад Нешић Извор: Н1

Тужиоци: Случај "Гроцка" показује - преко потребне јаче гаранције самосталности

Дан након што је Предраг Миловановић, тужилац у случају паљења куће новинару Милану Јовановићу, изјавио да претње које му је упутио оптужени Драгољуб Симоновић представљају атак на јавно-тужилачку организацију, огласио се и адвокат бившег председника општине Гроцка. Виктор Гостиљац каже да је таква изјава тужиоца претенциозна и неприкладна. Из Државног већа тужилаца поручују - требају нам јаче гаранције самосталности у раду.

Тужилац одговарао на питања оптуженог - звучи ли овај парадокс једнако парадоксално и Предрагу Миловановићу од када заступа оптужбу у случају паљења куће новинару портала Жиг Инфо Милану Јовановићу? На последњем рочишту пре месец дана оптужени Драгољуб Симоновић, доскорашњи председник општине Гроцка и члан Градског одбора СНС, јавно му је претио у судници - па шта је онда следеће што може да се деси?

"То што је оптужени изговорио, у кривичноправном смислу, није претња. Ипак, то што је рекао да сам злоупотребио свој положај, да ће се он позабавити и судским путем радом јавног тужилаштва, да сам монтирао процес против њега те да нећу бити тужилац кад се заврши поступак – јесте атак на јавнотужилачку организацију. Али ја знам да се носим са притисцима и то није једини пример", рекао је тужилац Предраг Миловановић.

Друга страна одговара - рад тужиоца биће предмет наше посебне пажње у даљем току поступка. Адвокат Драгољуба Симоновића поручује и да се ствара атмосфера у којој се до осуђујуће пресуде жели доћи на основу, како каже, општег убеђења јавности о кривици окривљеног, а не на основу законито прибављених доказа у судском поступку.

"Сматрам врло претенциозном и неприкладном изјаву поступајућег тужиоца у којој се наводи из одбране окривљеног који се односе на законитост поступања једног тужиоца, проглашавају као "атак на целокупну јавнотужилачку организацију". Давање једне сасвим друге димензије изнесеној одбрани господина Симоновића представља, управо, атак на самог окривљеног", навео је Симоновићев адвокат Виктор Гостиљанац.

Из Државног већа тужилаца поручују да иако је по Уставу тужилаштво самостално, оно је постављено тако да тужиоци одговарају Народној Скупштини - она их бира на предлог Владе, она их и разрешава, а у истрази су упућени на полицију. Притисци, су кажу, логични.

"Наравно да су најопаснији они утицаји који долазе са највиших нивоа власти. Ако одговарате некоме ко има инструмент да вас смени или унапреди, и када долази нека врста утицаја са тих страна, наравно да то може врло негативно да се одрази на поступање тужиоца у конкретном поступку", каже Радован Лазић, члан Државног већа тужилаца.

Тужиоци који не желе да ћуте кажу да је случај "Гроцка" само један у низу примера који указују да је тужилаштву јача гаранција самосталности преко потребна. Тужиоци који не желе да ћуте кажу да они не могу да буду устројени по војном, совјетском, а да се поступци воде по англосаксонском моделу. А највиши тужилац у земљи Загорка Доловац - ћути.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси