Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Миљковић: Медији у дебелом минусу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2020.

Извор: ФоНет

Миљковић: Медији у дебелом минусу

Данас свако може да стане пред камере, пред неког политичара и постави небитно, небулозно или написано питање, изјавила је ФоНету новинарка телевизије Нова С Наташа Миљковић и оценила да је медијска слика Србије у "дебелом минусу".

"Имам осећај да су нам у професију упали разноразни и да неће да нам је врате док је скроз не покваре, а мислим да су је већ покварили тотално", указала је Миљковић у серијалу разговора Преступ. Једна од ауторки и водитељки емисије "Међу нама" сматра дасу за актуелно стање у медијима кривици сами новинари, а тренутну ситуацију описује као непрестану борбу и поделу на две стране.

"Борба добра и зла. имамо две стране. Обе стране мисле да је добро искључиво на њиховој страни, а да је све са друге стране зло и тако су направили ту поделу на прорежимске новинаре и на опозоционе новинаре", објаснила је Миљковић.

Она је указала и на то да новинар не може бити опозициони или позициони и подсетила да је посао новинара да поставља питања и тражи одговоре на њих.

Упозорила је на то да су новинари сада изгубили право на питања и признаје да је и њој приговарамо: "Зашто си питала то и то".

Миљковић сматра да је питање почело да се третира као стави да је немогуће објаснити да то не мора увек да буде тако, већ да питање може да буде и провокација и начин да се из саговорника извуче оно најбоље.

Она не зна када су новинари изгубили свој једини алат који имају, а то је питање, али указује "да нас сада управо на основу питања која постављамо сврставају на једну или другу страну".

Као показатељ тренутне атмосфере, не само у медијима, него и у читавом друштву, Миљковић је поменула спот СНС и пример глумца који је своје учешће у том споту објаснио тиме да живи од 100 евра и да је на то пристао да би покрио дугове.

Она мисли да је, нажалост, добар део њених колега "тај глумац", који не схвата да има само 100 евра зато што је систем такав и зато што је власт таква. Указујући да они тиме праве рекламу за власт, Миљковић је оценила да многи новинари не воле улогу коју су добили, али да играју у тој представи. Тога ми је много жао, рекла је она, али је запазила да медији и медијске слободе не занимају грађане. За њих се интересују само они који у њима раде и власт која влада захваљујући медијима, указала је Миљковић.

Сматра да је гушење слободе почело гашењем "Утиска недеље", а констатује и да председник Србије Александар Вучић зна да од тада није изгубио ни један промил гласова.

"Већина људи чита таблоиде, сипају у себе те лажне вести, доручкују, ручају и вечерају ’Парове’ и ’ Задругу’ и онда легну у кревет и сањају те лепе снове које су им током целог дана сервирали“, описала је Миљковић.

Према њеној оцени, људи ниси довољно образовани да би знали да читају између редова и немају довољно новца да купују све новине.

Са друге стране, Миљковић скреће пажњу и на то да професионални медији не извештавају на пријемчив начин, док таблоиди, како тврди, имају "неку опојност, уз велике наслове, сензације, пуно лажи и ужаса".

Уверена је да би "против лажних вести могли да се боре професионални новинари, када би користили језик који народ разуме и бавили се правим темама, само на тај неки ’сажвакани’ начин, као што то ’мајстори’ из таблоида раде“.

Миљковић решење види у борби оних који за то још имају воље и подсећа да је 15 година радила на РТС-у, истичући даје "једино било добро у периоду кохабитације".

"Када имамо два центра власти, то је најбоље време за новинаре", закључила је Миљковић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси