Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Адвокат Симоновића: Изјаве тужиоца неприкладне, право одбране да утврди наводе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 01. 2020.

Извор: Н1

Адвокат Симоновића: Изјаве тужиоца неприкладне, право одбране да утврди наводе

Адвокат Виктор Гостиљац, бранилац бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, изјавио је да је "претенциозна и неприкладна" изјава тужиоца Предрага Миловановића да су претње које му је упутио Симоновић "атак на јавно-тужилачку организацију".

Миловановић заступа оптужбу у случају паљења куће новинару портала Жиг Инфо Милану Јовановићу, а на последњем рочишту оптужени Драгољуб Симоновић, доскорашњи председник општине Гроцка и члан Градског одбора СНС, јавно му је претио у судници, тврдећи да ће се позабавити његовим радом и "да он можда више и не буде тужилац".

Тужилац је изјавио је да су те претње Симоновића атак на јавно-тужилачку организацију. "То што је оптужени изговорио, у кривичноправном смислу, није претња. Ипак, то што је рекао да сам злоупотребио свој положај, да ће се он позабавити и судским путем радом јавног тужилаштва, да сам монтирао процес против њега те да нећу бити тужилац кад се заврши поступак – јесте атак на јавнотужилачку организацију. Али ја знам да се носим са притисцима и то није једини пример", рекао је Миловановић, заменик тужиоца у Другом основном тужилаштву у Београду.

"Сматрам врло претенциозном и неприкладном изјаву поступајућег тужиоца у којој се наводи из одбране окривљеног које се односе на законитост поступања једног тужиоца, проглашавају као атак на целокупну јавнотужилачку организацију", истакао је Гостиљац.

Како је навео у изјави Н1, давање једне сасвим друге димензије изнетој одбрани Драгољуба Симоновића и њено пласирање јавности од стране државног органа и то пред предстојеће суђење, представља, управо, "атак на самог окривљеног и наставак стварања атмосфере у којој се до осуђујуће пресуде жели доћи на основу општег убеђења јавности о кривици окривљеног, а не на основу законито прибављених доказа у судском поступку".

"Рад поступајућег тужиоца и његова, евентуална, умешаност у незаконито прибављање доказа, у смислу тајног извођења једног окривљеног из просторија Централног затвора од стране полиције и давањем лажних обећања другом окривљеном у циљу изнуђивања исказа, биће предмет наше нарочите пажње у даљем току поступка", навео је он.

Гостиљац је рекао да је легитимно право одбране и обавеза суда да утврди тачност или нетачност ових сазнања.

"Ако она буду потврђена у доказном поступку, онда би се заиста радило о злоупотреби процесних овлашћења од стране поступајућег тужиоца и он би морао бити изузет из даљег поступка", поручује адвокат.

Сви учесници овог кривичног поступка, како је рекао, који је оправдано изазвао пажњу јавности, морају показати висок степен озбиљности и одговорности и остати у домену права и закона а не неодмерених изјава.

"У том смислу, одговорност заменика Јавног тужиоца је, свакако, већа од одговорности самог окривљеног", закључио је Гостиљац.

Повереник за самосталност јавног тужилаштва Горан Илићраније је реаговао на изјаву Симоновића, оцењујући да она није била у функцији остваривања права на одбрану - већ да је узнемиравајуће садржине и представља застрашивање тужиоца, а дата је у циљу остваривања утицаја на рад заменика јавног тужиоца у конкретном предмету.

Удружење новинара Србије (УНС) такође је реаговало позвајући Српску напредну странку (СНС) да хитно смени бившег председника општине Гроцка и функционера СНС-а Драгољуба Симоновића због "недопустивих претњи јавном тужиоцу".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси