Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Затворен музеј новинарства - вашингтонски Њузеум
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 01. 2020.

Аутор: АП Извор: Гласа Америке

Затворен музеј новинарства - вашингтонски Њузеум

Њузеум - приватни музеј посвећен истраживању савремене историје виђене очима новинара - отворио се 2008. године у самом центру Вашингтона. Смештена на скоро једнакој раздаљини између Беле куће и Капитола, на авенији Пенсилванија, стаклена зграда је скоро одмах постала препознатљива као вишеспратно издање Првог амандмана.

Једанаест година касније, експеримент се завршава. После вишегодишњих финансијских проблема, Њузеум у уторак затвара своја врата.

Поносни смо на начин на који смо причали своју причу", каже Соња Гаванкар, одлазећа директора за односе са јавношћу. "Променили смо модел рада музеја."

Зграда је продата за 372, 5 милиона долара универзитету Џонс Хопкинс, који намерава да ту, под једним кровом, консолидује своје програме четворогодишњих студија, уместо досадашњих различитих локација свуда по Вашингтону.

Гаванкар сматра да је "мозаик фактора" довео до неуспеха музеја а један од њих је свакако лош временски тренутак. Музеј је отворен у време економске рецесије 2008, која је посебно тешко погодила штампане медије, и довела до масовних оптуштања и затварања медија.

Соња Гаванкар је такође признала да је статус Њузеума као приватне институције која наплаћује улазнице био тежак у граду пуном бесплатних музеја. Карта за Њузеум коштал 25 долара за одрасле посетиоце а зграда се налази тачно преко пута Националне галерије уметности и неколико улица даље од бројних бесплатних Смитсонијанових музеја.

Било је тешко такмичити се са бесплатним институцијама у Вашингтону", изјавила је Гаванкар.

Други проблем, кажу организатори, је тај што Њузеум није успевао да привуче локалне становнике, и уместо тога зависио од туриста и локалних школских екскурзија. Грађани Вашингтона, који често иду у Смитсонијан музеје, углавном су долазили са својим школама и ретко се враћали касније.

Типичан пример је Клер Мајерс. Становница Вашингтона сећа се да је посетила Њузеум са својим разредом, на крају средње школе. Вратила се тек овог децембра, када је чула да се музеј затвара крајем године.

“Мислим да је део разлога што се за музеј плаћала карта. Мислила сам - зашто да то радим када могу да одем у било који други, бесплатни музеј?"

Према речима Мајерс, цена од 25 долара стварала је притисак да се одвоји цео дан и погледа свака изложба, док је у случају Смитсонијанових бесплатних музеја, знала да може да се врати други пут и надокнади оно што је пропустила. Међутим, Мајерс каже да је дубоко импресионирана изложбама, посебно познатом галеријом фотографија које су освојиле Пулицерову награду.

Волела бих да музеј остаје овде", каже она. И није једина - последњих дана децембра, посетиоци су чекали у реду да искористе последњу прилику да посете музеј новинарства.

Фокус Њузеума се мењао током година, а у центру пажње су били не само новинарство и историјски догађаји него и сви облици слободног изражавања и питања грађанских права, као и неки алтернативни експонати. Током последњих дана Њузеума, изложбе су обухватиле истраживање културног и политичког утицаја Џона Стјуарта и његовог програма "Дејли Шоу", поглед на историју борбе за ЛГБТQ права, као и историјат председничких паса.

Представница музеја, Соња Гаванкар каже да ће фондација Форум слободе - која је првобитно, пре више година, отворила Њузеум у северној Вирџинији, наставити своју мисију у различитим облицима. Образовна фонација и даље има две изложбе о Берлинском зиду на вашингтонским аеродромима Реган и Далес.

Следеће године, њих ће заменити изложбе о женском суфражетском покрету. Изложба Рисе Уп! о ЛГБТ правима, биће премештена у свој нови, дугорочни дом - Музеј поп културе у Сијетлу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси