Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист Данас у 2019: Оптужбе, увреде, дискредитација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 01. 2020.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Ретроспектива године – из другачијег угла

Лист Данас у 2019: Оптужбе, увреде, дискредитација

За скоро 23 године постојања Данаса наш лист никада није био по вољи ниједне власти, али у последње две-три године чини се да никада није био толико „нападан“ у јавности и од владајућих структура још од краја деведесетих година.

Представници власти често помињу Данас у негативном контексту, председник Србије Александар Вучић још чешће нам прави „бесплатну рекламу“ говорећи да нас не чита, а читаву ту кампању здушно подржавају провладини таблоиди и провладине телевизије.

Подсетимо се неких примера који су обележили 2019. годину за Данас.

Лажни СМС Драже Петровића

Већ у јануару 2019. године на друштвеним мрежама и појединим медијима појавила се фотографија наводне СМС поруке за коју се наводило да је послао уредник Данаса Драгољуб Петровић, тражећи од непознате особе да пренесе „Дулету Петровићу“ да му исплати новац како би запослени добили плате.

Све је кренуло са лажног налога под називом „Лела Станимировић“, а уредник Данаса је поднео пријаву Тужилаштву за високотехнолошки криминал како би се утврдио идентитет особе која је отворила овај налог.

Спорна порука је почела да кружи и по Фејсбуку, а објавила ју је чланица СНС из Шапца Славица Костић, која није желела да одговори на позиве и поруке Данаса.

Вучић о Данасу

Месец дана касније поводом писања Данаса огласио се председник Србије Александар Вучић по ко зна који пут.

„Видео сам још синоћ насловне стране, нисам ни читао, али, како бих вам рекао, то је нешто на шта сам навикао. Мали је број људи који могу толики број притисака и напада да издрже на дневном нивоу, али ја са тим немам никакав проблем. Баш ме брига колико притискају и колико измишљају, ја знам колико марљиво и поштено морам да радим и да се борим за нашу земљу – казао је председник Александар Вучић одговарајући на питање новинарке да ли је видео насловну страну Данаса од петка (22. 2), на којој су, према њеном мишљењу, фалсификоване његове речи, јер је он „говорио о броју гладних у свету, а не у Србији“.

Вучић је на конференцији после отварања фабрике у Рашки, у склопу кампање „Будућност Србије“, навео да је приликом ТВ гостовања цитирао Харареа, који каже да у свету људи не примећују промене, да се свет драматично мења, те да је некада проблем била глад у свету. Како је навео, мали број људи у свету је стварно гладан, док велики број, око 700 милиона, има неизвесно снабдевање храном.

Председник Вучић, недуго затим, поново је изјавио да наш лист не чита, те да му нису познати наводи његових политичких противника, чак ни када је предмет критике управо он.

Наиме, председник Социјалдемократске странке Србије Борис Тадић у интервјуу за „Данас“ је изјавио да „политичке хуље“ попут Вучића увек покушавају да од грађана направе „руљу испраног мозга“.

„Борис Тадић је увек кад је говорио о својим политичким противницима говорио о себи… Нисам га баш сасвим разумео и ниште не разумем те људе, изгледа да неким различитим језицима говоримо“, казао је тада Вучић.

„Новине „Данас“ не читам, али је логично да говоре исто што и Тачи и Харадинај, то пишу и у Приштини Коха диторе, Зери, као и ови наши ‘пет милиона’“, изјавио је Вучић у јуну ове године упитан како коментарише текст на насловној страни листа „Данас“ у којем се изражава сумња у наводе о нестанку основних животних намирница на северу Косова.

Излепљен улаз у Данас

Почетком марта непознате особе облепиле су данас улаз у зграду у којој се налази редакција листа Данас натписима „Danas #FakeNews“ и „NUNS #FakeNews“.

УНС је пријавио догађај полицији и затражио да пронађе младиће који су данас поподне и вечерас излепили плакате на улазу Дома новинара на којима пише „Данас ФакеНеwс“, као и на улазу редакције листа „Данас“ где је осим ових, плакатирана и порука „НУНС #FakeNews“.

Зашто нема Данаса на неким киосцима?

Дневни лист Данас већ три седмице не може да се пронађе на киосцима компаније Кордоба Плус, која има око 20 објеката у Београду на централним локацијама.

Више читалаца из центра града пожалило се да не може да пронађе Данас на поменутим киосцима, који носе назив БГ фикатра. У то смо се уверили и након провере наших запослених, односно да већ више од 20 дана у раним јутарњим часовима (до 8 часова) продавци на киосцима кажу да су “већ продати сви примерци”, али су нам поједини рекли да нису ни добијали.

У компанији Кордоба Плус су говорили да је лист Данас редовно у продаји, али званичан одговор никада нисмо добили. После неког времена Данас се вратио међу „рафове“ овог ланца трафика.

О нама и у скупштини

Након што се судија Апелационог суда Миодраг Мајић успротивио доношењу Тијаниног закона, посланици Марјан Ристичевић и Александар Мартиновић довели су у питање његов професионални интегритет, упитавши како је могуће да је овај судија, током „најчудније реформе правосуђа“, прескочио Виши суд и,  иако никада није у судској пракси решавао жалбе, одмах отишао у Апелациони суд.

То је уједно био и повод да се дневни лист „Данас“ означи као политички памфлет једне групације странака која медијском манипулацијом од Мајића покушава да направи жртву.

Посланици владајуће Српске напредне странке током дводневне расправе о амандманима на су се, уз политичке и друге квалификације, обрушили на све оне медије и новинаре који пишу другачије од напредњачког схватања демократрије.

На тапету су се по већ устаљеној традицији нашли Данас, Н1, Време , НИН, Истиномер, а листа је обогаћена и именом новинарке Јоване Глигоријевић.

Дневни лист Данас, у оквиру цроwдфундинг кампање, покренуо је заједницу својих верних читалаца – Клуб читалаца Данаса, кроз који сви могу да подрже рад Данаса дугорочно и на тај начин помогну нашој редакцији да остане независна од политичких и економских центара моћи. Једнократне или дугорочне донације могу се уплатити на линку – https://klub.danas.rs/donacije/

„То што је написано у „Времену“, то истомишљеници свакога дана понављају у листу „Данас“, на телевизији „Н1“, у листовима као што су „Време“, „НИН“ и ја сад већ ризикујем карикатуру сутра у том чувеном листу Данас“, приметио је Александар Мартиновић.

Неколико дана касније Александар Марковић, посланик Српске напредне странке, на почетку седнице Скупштине Србије, оптужио је лист Данас да је отишао најдаље у хистерији против свих оних који не деле њихове ставове. Он је навео да овај дневни билтен Савеза за Србију већ недељу дана баца камење по Вучићу, бавећи се његовим ауторским текстом „Елита и плебс“.

Владимир Орлић, посланик Српске напредне странке и заменик шефа посланичке групе, поново је у октобру у Скупштини Србије показао насловну страну дневног листа Данас, називајући га Ђиласовим таблоидом.

„Ово вам је један од њихових омиљених таблоида. Зове се Данас. Кукају већ данима због тога што су Рада Трајковић и онај Рашић, што течно говори албански и који за себе каже да је Косовар и поносни члан најмлађе државе на свету, прошли тако како су прошли. Видите на насловној страни Данас пише ‘Шта значи победа Самопредељења и ДСК на изборима у бившој јужној српској покрајини’. За њих је Косово и Метохија бивша јужна  српска покрајина. Отворено кажу људи. Ето то они мисле и то заговарају и тиме се баве и ови њихови миљеници који се не скидају са њихових насловних страна. Ту мислим пре свега на Ђиласа, Јеремића, Обрадовића и остале  коалиционе партнере, Раду Трајковић и Рашића“, рекао је Орлић.

Шешељ извређао новинарку Данаса

Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке на почетку заседања Скупштине Србије затражио је од Владе Србије да у Кривични законик уведе одредбу по којој би свака јавно изречена тврдња да је у Сребреници био геноцид, кривично била кажњавана.

Он је навео да је то потребно јер се у јавности дешавају ствари које су горе, како је рекао, од свих могућих најцрњих очекивања, а као пример тог „најцрњег“ апострофирао је новинарку Данаса Снежану Чонградин, описујући је најпогрднијим именима и поручујући да би такве, попут ње послао на 20 година робије.

„Данас у пола шест ујутру, кад читам дневну штампу, у руку ми дође данашњи број Данаса и тамо чланак Снежане Чонградин. Знате, чули сте за Снежану Чонградин, врло је ружна, ружнија чак и од Сташе Зајовић. Сташа Зајовић је старлета према њој. Ова личи на мунгоса. Прави мунгос, очију ми. Та Снежана Чонградин, која личи на мунгоса, замислите пише – новинарка сам у држави која је пре 24 године починила геноцид и који ни дан данас, не да се није суочила са тим, већ је целокупно друштво у начелу све даље од тог процеса. И, како време одмиче, државни апарат који назива разнозлочиначким итд, то вас назива ратнозлочиначким. Хајде за мене се зна, мени је злочин у крви, али што вас кад сте ви тако мирни и питоми. Сад сте зато ратнозлочиначки режим“, рекао је Шешељ, обраћајући се посланицима владајуће већине.

Лидер радикала навео је даље „да та новинарка каже да је Србија извршила геноцид“.

Вјерица Радета, посланица Српске радикалне странке, обрушила се тих дана у Скупштини Србије, током расправе о новом Поверенику, на Зорана Пашалића, Заштитника грађана поводом напада лидера радикала Војислава Шешеља на новинарку Данаса.

Говорећи и о дневном листу Данас, радикалка Радета навела је да су то новине против којих треба дићи глас и да су то новине које не треба да се купују.

“Замислите Пашалићу је сметало што је Шешељ увредио ту новинарку Снежану Чонградин, а није му сметало што је та иста новинарка написала да се у Сребреници десио геноцид. А управо на ту њену тврдњу сви би требало да реагују“, рекла је Радета и упитала да ли то Чонградин неко плаћа да тако пише и шта је са жртвама у Братунцу.

Она је напоменула и да Данас свакодневно пише разноразне гадости о људима из власти, о председнику државе, министрима и члановима њихових фамилија, а да нико на то не реагује. Навела је да против таквих новина треба да се дигне глас и да се не купују, иако, како је рекла, она мора по службеној дужности да их чита.

Лист Данас поново непожељан на “Маракани”

Црвена звезда одбила је листу Данас све тражене акредитације за мечеве који су се играли током Лиге шампиона.

Образложење да у простору резервисаном за медије које има близу 350 места нема ниједна столица за извештача Данаса тешко може да се прихвати као објективна околност због чега редакција сумња да су у питању други разлози о чему ћете опширније моћи да прочитате у сутрашњем штампаном издању.

Из Црвене звезде су раније нашем извештачу скренули пажњу да нису задовољни текстовима које лист Данас објављује о том клубу, али са “Маракане” на адресу редакције до сада није стигао ни један деманти нити званична реакција на “спорне” текстове.

Сметамо и РТС-у

Редакција „Данаса“ је на делу показала зашто је сматрају „опозиционим Информером“, саопштила је током новембра Радио-телевизија Србије (РТС) поводом текста „Србија не верује РТС“ који је објављен у листу „Данас“.

„Данас“ цитира податке из истраживања фондације „Конрад Аденауер“ у коме се каже да 33 одсто грађана Србије верује РТС, али да само 20 одсто верује штампаним медијима, наводи се у саопштењу РТС.

„‘Уредници’ (нажалост ову реч морамо да ставимо под наводник) ‘Данаса’ на овим чињеницама заснивају наслов ‘Србије не верује РТС’, иако је јасно да Србија много више верује јавном медијском сервису него опозиционом таблоиду и његовој провладиној браћи“, оцењују из РТС.

Тим поводом директор РТС Драган Бујошевић жалио се и Савету за штампу, али је Комисија за жалбе овог саморегулаторног тела већином гласова одлучила да Данас није прекршио Кодекс новинара Србије.

Тужбе Јутке и Николе Петровића

Милутин Јеличић Јутка, доскорашњи председник општине Брус који је оптужен за сексуално узнемиравање, тужио је лист Данас због повреде угледа и части услед кршења принципа претпоставке невиности, захтевајући да му се у то име исплати један динар.

Спорни текст због којег је Јеличић тужио наш лист објављен је у онлајн издању под насловом „Иницијатива Не давимо Београд: Заједнички одлазак у Брус“ и у њему је пренета изјава Иницијативе да заједничким одласком на суђење Јутки жели да пружи „подршку Марији Лукић, Данијели Вукајловић и другим жртвама сексуалног узнемиравања Милутина Јеличића Јутке“.

Данас је тужио и Никола Петровић јер га је један од представника активиста у борби против мини хидроелектрана поменуо као неког ко је „у бизнису око МХЕ“.

Кораксова карикатура

Крај године обележил су осуде насловне стране Данаса на којој се нашла карикатура Предрага Кораксића Коракса на којој је Вучић са метом на грудима испред митраљеза. Поводо за ову карикатуру био је уклањање фотографије са насловне стране недељника НИН на којој се био сличан приказ.

Председник Србије реаговао је тим поводом на свом твитер налогу.

„Само ви радите свој посао! Отварам аутопут Обреновац-Сурчин 18. децембра! Живела Србија!“

Осуде ове насловне стигле су од многих представника СНС и њихових коалиционих партнера.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси