Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС: 2019. медијима из буџета 14 милиона евра, доминантно за пропаганду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 01. 2020.

Извор: Бета

НУНС: 2019. медијима из буџета 14 милиона евра, доминантно за пропаганду

У протеклој години у Србији је објављено 155 конкурса за суфинансирање јавног информисања на којима је расподељено укупно више од 1,6 милијарди динара (приближно 14,1 милиона евра), саопштило је Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Тим буџетским новцем доминантно је финансирана политичка промоција и пропаганда на штету јавног интереса, истраживачког новинарства и објективног информисања, оценио је НУНС.

Министарство за културу и информисање је објавило девет конкурса на којима су расподељена 274 милиона динара, Покрајински Секретаријат за културу и информисање АП Војводине имао је пет конкурса у укупној вредности од 64,2 милиона динара, а локалне самоуправе су током 2019. године имале укупно 141 конкурс у укупном износу већем од 1,3 милијарде динара.

Међу локалним самоуправама највећи износ за суфинансирање медијских садржаја дао је Град Београд - 81 милион динара, а најмање Општина Кнић - 200.000 динара.

Кључне слабости суфинансирања медија наставиле су се и прошле године, на свим нивоима: недовољно транспарентан процес избора чланова комисија, одсуство правих медијских стручњака и нејасни критеријуми за процену предложених пројеката.

Учестала је пракса да се високим износима финансирају редовни програми медија, да не постоје адекватни и ефикасни механизми оцењивања одобрених пројеката, да недостају санкције за повреду законских одредби и за злоупотребу конкурсних процедура, навео је НУНС.

Резултат је да су новцем грађана 2019, као и претходних година, доминантно финансирани политичка промоција и пропаганда власти, на штету јавног интереса и објективног информисања.

Најтеже је до буџетске подршке долазило истраживачко и критичко новинарство које информише о најосетљивијим темама за власт, као што су корупција и други облици злоупотреба и криминала.

НУНС је подсетио да су на конкурсима за пројектно суфинансирање веома издашно награђени таблоидна штампа и њени портали - Ало, Информер, Српски телеграф, Курир и Србија данас којима је само у првој половини године додељено укупно 27,5 милиона динара.

"Стручним" комисијама - пише НУНС - "очигледно нимало није сметало то што је мониторинг Савета за штампу од августа до краја 2018. године у таблоидима Ало, Српски телеграф, Курир и Информер забележио око три хиљаде прекршаја Кодекса новинара Србије", и то што је правилником о суфинансирању медијских пројеката прописано да комисије приликом доделе новца морају да воде рачуна да ли су у претходној години медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс.

На конкурсу Града Београда, од расподељених 81 милион динара (око 700.000 евра), најмање 85 одсто новца додељено је "прорежимским медијима и јавности непознатим фирмама".

Највише новца, безмало 200 хиљада евра, слило се на рачуне Телевизије Студио Б и таблоида Ало који су у власништву Саше Благојевића. Он је, по писању медија, школски друг бившег градоначелника Београда и актуелног министра финансија Синише Малог.

Две фирме Драгана Ј. Вучићевића, власника таблоида Информер, добиле су укупно шест милиона, а две фирме у власништву Игора Жежеља (Адриа медиа гроуп која издаје лист Курир, и Адриа медиа магазине) добиле су два милиона динара, а још два милиона добила је и фирма Адриа медиа ТВ.

Износ од два милиона динара добила је и компанија издавач Вечерњих новости.

У Нишу су ове године више од четири петине укупно расподељених 78,5 милиона динара добили медији који су власнички и уређивачки блиски властима и СНС.

Тако је медијима породице Радомировић припало 29 милиона динара, медијима породице Гашић 14,4 милиона, док је Нишка телевизија, у заједничкој својини те две породице, добила 14,4 милиона.

На конкурсу Новог Сада политички подобни медији су за своје пројекте добили чак 57 милиона динара.

Најбоље је прошла Новосадска телевизија, нескривено блиска СНС - пише НУНС, којој је за три пројекта додељено укупно 8,88 милиона од којих је чак 5,9 милиона додељен за пројекат "Песници Новом Саду".

На прошлогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање садржаја у штампи највећи износ од 1,9 милиона динара одобрен је Вечерњим новостима за пројекат "Осам векова Српске православне цркве".

"Најпопуларније" теме суфинансираних пројеката медија су очување културног идентитета, заштита животне средине, људска права, брига о деци и омладини, здравље грађана, афирмација спорта, културе и туризма, саопштио је НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси