Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Божић: Најбурнија година за нама, слобода се не прашта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 01. 2020.

Извор: Н1

Божић: Најбурнија година за нама, слобода се не прашта

Година за нама најбурнија је година од како је Н1 почео са радом, са никад већим бројем инцидената, рекао је извршни продуцент Н1 Игор Божић у Дану уживо. Називају нас политичким противницима, подсећа Божић и оцењује да је то идеалан пример "како да се поништи новинарство".

Он је подсетио да је протекле године редакција Н1 примала претње електронском и класичном поштом, бацани су леци у двориште телевизије, таргетирани су новинари.

„Нашег дописника у Нишу је непознати човек пратио аутомобилом и покушао да га изгура низ једну стрму улицу, а нападач није пронађен.. На протесту је камен полетео ка екипи, није се сазнало и даље ко је одговоран, бацани су леци у двориште, натписи – Добродошли у Луксембург, са видљивим намерама да се испровоцира реакција, помињање у негативном контексту на конференцијама за новинаре и у скупштини, таргетирање новинара Миодрага Совиља после питања председнику Србије и све што је уследило након тога, таргетирање новинарке Емине Ковачевић, претње на фејсбуку дописници из Приштине и њеној деци, таргетирање Југослава Ћосића… списак је невероватан кад се све стави на гомилу“, навео је он.

Говорећи о атмосфери у редакцији, он је казао да су се чланови редакције Н1 већ навикли на свакодневне претње, али да свакако не може да буде пријатно када вас државни функционери прозивају.

„Нису обичне претње кад имате представнике владајуће странке који износе гомилу клевета и лажи против запослених на Н1 именом и презименом, они не могу да се осећају сигурно. Ми чинимо све да их заштитимо, али неке ствари су и у домену државе“, казао је.

Називају нас политичким противницима, подсећа Божић и оцењује да је то идеалан пример како да поништите новинарство.

„Да кажете да иза постављеног питања стоји неко, да етикетирате тога ко поставља питање да ради за некога и није новинар. Можда новинари, који су у неку руку у служби власти, можда имају неке интересе или страх, али ми немамо, имамо потпуну слободу“, поручио је.

Слобода се не прашта, каже Божић и додаје да постоји нека „цена, а очигледно је ми плаћамо у великом броју случајева што се види и по броју инцидената које смо имали“.

Говорећи о успесима телевизије, Божић је истакао да је редакцији посебно важна награда коју је Адам Сантовац добио од УНС-а за документарац „Мега дипломац“.

„А нико га није кандидовао, већ је жири сам препознао да је то што је он урадио веома значајно. Ту је и друга награда из прошле године, награда за етику и храброст Душан Богавац која је веома важна за целу редакцију“, закључио је Божић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси