Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трка за сензацијом без морала: Таблоиди крше кодекс током извештавања о Моники
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 12. 2019.

Аутор: Вања Ђурић Извор: Н1

Трка за сензацијом без морала: Таблоиди крше кодекс током извештавања о Моники

У случају објављивања фотографија отете девојчице, из санитетског возила и болнице, нема основа за покретање надзора, кажу за Н1 из канцеларије Повереника за заштиту података о личности. Фотографију је објавило неколико медија, због чега је реаговао Савет за штампу. Новинарска удружења осудила су писања појединих медија о том случају, док је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић извештавање медија оценила као недопустиво.

Док су "из минута у минут" својим текстовима данима трагали за девојчицом Моником Каримановић, поједини медији су, изгледа, изгубили етички компас. Због тога је реаговао и Савет за штампу. Неетично понашање је, кажу, кулминирало објављивањем слика девојчице у санитетском возилу и детаља о њеном стању.

"Новинар мора да буде свестан моћи медија и тежине могућих последица на жртву, али и починиоца, те не би смео да пренесе податке који спадају у домен приватности жртве - чак и уколико их добије од надлежних државних органа, у овом случају од лекара и полиције", наводи Савет за штампу.

Осуди писања медија о овом случају придружују се и новинарске организације. Независно удружење новинара Србије нарочито спорним види писање Курира, док је Удружење новинара Србије реаговало на данашњу насловницу Српског телеграфа јер драстично крши Кодекс новинара.

"НУНС указује да је Курир текстом најављеним као "исповест монструма" вишеструко и најгрубље прекршио професионалну новинарску етику. Пре свега, оваквим текстом уредништво Курира показује потпуно одсуство саосећања са несталом девојчицом и њеном породицом чиме демонстрира спремност да по сваку цену привуче пажњу јавности", навео је НУНС.

"Објављивање личних података као што су подаци из медицинског картона, поготово дванаестогодишњег детета, не може бити правдано јавним интересом. Управо супротно, ради се о грубом непоштовању приватности и достојанства малолетне жртве", реаговали су из УНС-а.

У ред оних који су објављивали врло личне детаље и прву слику детета, гурао се да стане и портал Телеграф.

Случај Монике Каримановић показао је да медији ни овог пута нису на висини на којој би требало да буду, мишљење је новинара листа Данас Александра Милошевића.

"Када погледате да су после један, два дана већ наденули надимак том човеку "Малчански берберин" покушавајући да тиме театрализују целу ствар, да додају драму, да од њега готово па направе неког серијског убицу или серијског силоватеља", каже Милошевић.

Медији су показали и да уопште не брину за јавни интерес, додаје Милошевић. "Брину само за то колико ће продати новина и колико ће имати кликова. Тако да, каква је то етика читавог нашег новинарства када сте ви спремни да једну овакву трагедију сведете на то да од нечега правите један обичан трилер и забаву за народ".

Више кликова вероватно је био мотив и Политике која је, судећи према слици која кружи интернетом, објавила лажну вест да је отмичар и ухапшен. На сајту најстаријег дневног листа је, међутим, освануо другачији наслов. Сумња да су направили грешку остаје због тога што је та информација остала и у линку, а објашњења ни извињења читаоцима за сада нема.

"Новинарке против насиља над женама" траже од медија да не узимају изјаве од Монике и њене породице

Група Новинарке против насиља према женама придружила се апелу Савета за штампу поводом извештавања о отмици Монике Каримановић и затражила од новинара домаћих медија да не покушавају да узму изјаве од девојчице и њене породице, да не фотографишу кућу и не разговарају са комшијама, познаницима и мештанима Сувог Дола.

"Након претрпљене трауме, Моника Каримановић заслужује да се од ње опорави и врати свој живот у нормалу, колико је то могуће. Медијска пажња јој у томе може само одмоћи. Зато, молимо колеге и колегинице да се суздрже од сензационализма и јурњаве за профитом и да покажу људскост и емпатију према жртви", наведено је у апелу група Новинарке против насиља према женама.

Групу чини 30 новинарки из националних и локалних медија у Србији које се организовано, јавно и гласно боре против насиља према женама.

Та група се залаже да се при извештавању о насиљу према женама говори као о друштвеном проблему, да се укаже на његове узроке, јасно осуди сваки облик насиља и позову на одговорност починиоци и институције надлежне за заштиту од насиља.

Новинарке против насиља настоје да изграде мрежу у целој Србији која ће заједничким медијским деловањем допринети борби против насиља према женама.

Група је основана уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Фонда Б92, у оквиру пројекта "Интегрисани одговорна насиље над женама и девојчицама у Србији ИИ", који партнерски спроводе УНДП и Влада Србије, уз подршку Владе Шведске, наведено је у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси