Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петнаест година затвора за посредника у убиству словачког новинара Јана Куцијака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2019.

Аутор: Бета, Инсајдер Извор: Инсајдер

Петнаест година затвора за посредника у убиству словачког новинара Јана Куцијака

Посредник у убиству словачког истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице Мартине Кушнирове 2018. године, бизнисмен Золтан Андруско, осуђен је данас на 15 година затвора, саопштио је словачки суд.

„Сматрам казну од 15 година одговарајућом”, рекла је новинарима судија Памела Залеска после читања пресуде у кривичном суду у Пезиноку, који се налази око 20 километара од Братиславе.

Новинар Јан Куцијак је истраживао корупцију, конкретно активности Маријана Кочнера, богатог предузетника, када је заједно са вереницом убијен у фебруару 2018.

Золтан Андруско, власник пицерије, умешан је у убиство преко своје пријатељице Алене Жужове, Кочнерове преводилице. Према оптужници, она је од њега тражила да нађе људе који су спремни да убију Куцијака.

Маријан Кочнер, Алена Жужова и двоје осумњичених директних извршилаца злочина налазе се у притвору. Њима ће се судити у јануару.  

Како наводи словачки суд, Золтан Андруско ће се појавити као сведок у том претресу.  

Подсетимо, Куцијак и Куснирова су убијени у њиховом стану 21. фебруара 2018. године, а словачки специјални тужилац је у септембру прошле године рекао да је у питању наручено убиство повезано с Куцијаковим истраживањима о могућим корупцијским везама између политичара и италијанских мафијаша.

Последња велика Куцијакова недовршена тема, коју су приредиле и постхумно објавиле Куцијакове колеге, биле су повезаност италијанске мафије Ндрангета и калабријске породице Вадала активне у агробизнису на истоку Словачке са званичницима странке СМЕР.

Јан Куцијак је истраживао оптужбе о незаконитим исплатама фондова ЕУ путем пореске преваре у коју су били умешани словачки и италијански држављани повезани с организованом криминалном групом “Ндрангета”.

У овом незавршеном чланку, Куциак је навео да су бизнисмен из Словачке и припадници клана Ндрангета из Калабрије проневерили новац из европских фондова.

Убиство Куцијака, истраживачког новинара који је извештавао о корупцији и његове веренице Мартине Куснирове прошле године изазвало је бројне протесте који су довели до оставке премијера Роберта Фица.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси