Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Распиривање жеђи за насиљем: Курир објавио интервју са силоватељем деце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Распиривање жеђи за насиљем: Курир објавио интервју са силоватељем деце

Какав ефекат давање простора осуђеном силоватељу деце може да има осим да „распири жеђ за насиљем код других људи да почине сличан злочин“, пита се чланица Савета за штампу Тамара Скрозза, коју ипак не изненађује то што је Курир то урадио, јер је у питању исти начин извештавања који таблоиди годинама негују

Оно што је за Курир у марту ове године било језиво толико да на крају није ни објављено, напрасно је постало нејезиво баш усред актуелне потере за Нинославом Јовановићем, који се сумњичи за отмицу 12-годишње Монике Карамановић из Сувог Дола.

Док готово читава јавност у Србији забринуто прати вишедневне напоре да се Јовановић ухвати, и да се притом мала Моника пронађе жива, Курир у данашњем броју објављује исповест овог осуђиваног силоватеља.

Уз напомену да је исповест настала још у марту ове године, Курир користи прилику да се скрушено похвали ексклузивношћу – реч је, наиме, о Јовановићевој „првој и јединој изјави за медије“ – а потом следи нешто што се од овог листа ретко доживљава.

У тој изјави, наводи лист, изнети су „језиви ставови које нормалан човек не може ни да замисли“, због чега тада то није ни објављено.

Данас је за то био, испада, прави тренутак.

„У жељи да се случај нестале Монике што пре расветли и оконча, редакција је одлучила да његову исповест данас први пут изнесе у јавност. Уверени смо да је важно да се види колико је, заправо, реч о мрачном уму који не схвата колики је злочин починио – силовао је дете“, објашњава нам Курир у тексту који се најављује с читаве данашње насловне стране.

Двоструки хорор за жртву

Код новинарке Тамаре Скроззе, чланице Комисије за жалбе Савета за штампу, таква аргументација не пролази.

„То тада нису објавили јер су, биће, чекали да исти тај Јовановић поново неког отме и силује, а да Курир и други добију свој ’таблоидни парти’, толико пута већ виђен у медијском извештавању о оваквим догађајима и догађајима с трагичним крајем“, наводи Скрозза.

Који би ефекат давање медијског простора за тако нешто могао да произведе осим да „распири жеђ за насиљем код других људи да почине сличан злочин“, пита се саговорница Цензоловке и додаје:

„Курир је у својој историји већ имао случај када је натерао силовану жену да се фотографише у пози у којој је силована, као и да покаже све ожиљке и модрице по телу. Са оваквим медијима у Србији, који без проблема крше право на достојанство жртве, жртви која преживи може да се деси још већи хорор, а то је да до краја живота живи с текстовима и фотографијама који су о њој објављени.“

Упркос свему, напомиње Скрозза, овде места за нова запрепашћења нема јер је, нажалост, у питању матрица извештавања коју таблоиди следе већ годинама и за шта до сада нико није одговарао – не само за кршење медијских већ и неких других закона.

Њена колегиница из недељника Време Јована Глигоријевић изјавила је данас за Н1 да медији, из незнања, не раде добро свој посао кад је реч о праћењу случаја отмице девојчице из околине Ниша.

„Када је реч о отмицама, талачким кризама, све оно од препорука како не извештавати, наши медији су успели да прекрше у ових осам дана“, коментарисала је Глигоријевић случај отете девојчице, посебно се осврнувши на данашњи текст у Куриру.

Напоменула је да увек треба имати у виду да отмичар има приступ медијима и да извештавање о његовом менталном стању „може да га испровоцира да постане агресиван“.

ЗАШТО?!

Цензоловка је од главног уредника Курира Александра Ђондовића затражила да наведе од када тачно датира Јовановићева исповест, због чега се исповест објављује сада а није објављена раније, те који је интерес приликом објављивања Јовановићеве исповести добио превагу у односу на реалну могућност да овакав публицитет подстакне и друге на сличне злочине.

„Да сте прочитали данашњи текст у Куриру са исповешћу отмичара Монике Карамановић, нашли бисте одговоре на сва Ваша питања“, навео је Ђондовић у свом одговору.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси