Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гајовић: Обећавам да ћу питати представнике власти зашто не долазе на Н1 (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2019.

Извор: Н1

Гајовић: Обећавам да ћу питати представнике власти зашто не долазе на Н1 (ВИДЕО)

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић обећао је у Дану уживо да ће "питати представнике власти зашто не долазе на Н1". "Обећавам да ћу питати зашто избегавају Н1, мислим да нема никаквог разлога, јер сматрам да не постоје непријатна питања. Уосталом, нико и не постаје део власти да би му било пријатно, ја сам то тако доживео, то је један посао, јавно иступање, где, чим је јавност у питању, ви имате обавезу, морате да одговорите јавности, а како ћете, ако не преко медија", рекао је Гајовић.

Говорећи о исповести Нинослава Јовановића, који је осумњичен за отмицу девојчице Монике Каримановић, објављеној у листу Курир, Гајовић је рекао да мисли да је Удружење новинара Србије "сасвим добро реаговало на једну такву појаву у новинама".

"Ја као државни секретар се никада нећу мешати и нисам до сада у садржај и концепт и било шта што чини садржај неког листа, али све моје апеловање у ове две и по године да су медији на ивици и да они који их воде морају пазити шта, како и на који начин објављују, а пре свега да оно што објављују не може да повреди никога, да професионално ураде свој посао. Мени се чини да је та линија мало додирнута и пређена, у сваком случају, мислим да смо сведоци да нарочито новине, дневне новине које се баве неким информацијама, за које кажем да су црне, да нису лепе. Имамо појаву да ћете на насловним странама тешко наћи неку лепу вест, неку афирмативну вест, иде се према неком сензационализму, то је оно што је оличење бар ове штампане медијске сцене", каже он.

У том смислу се, каже он, не бирају средства понекада да би се "нешто објавило што би било толико сензационално да би тај лист имао тиражни успех".

"Никада нећу бити за тираж, јер то на неки начин вређа достојанство свих, поготово те несрећне девојчице, њених родитеља, њеног града и свих оних који трагају за починиоцем тог дела", рекао је Гајовић, додајући да треба оставити Савету за штампу да "листу Курир изрекне или не изрекне неку меру или опомену".

Истакао је да Министарство културе држи до става Савета за штампу и до тога да ли је неки часопис повредио Кодекс новинара или не.

"Никада нисмо доделили средства медију који је прекршио Кодекс новинара, јер сматрамо да је то ипак нешто што може превентивно да делује на оне који би да објављују такве ствари", каже он, додајући да постоје дневни часописи који не признају Савет за штампу.

Гајовић сматра да сви треба да поведемо борбу против лажних вести.

"Лажне вести нису наивне, могу изазвати панику и несагледиве последице. Прва која је мене дотакла је она да вода из чесме у Београду није за пиће, демоантовали су је људи из Водовода, затим лажна вест за новинара из Беле Цркве да је отет, а у ствари је човек сам себе отео, несагледиве последице је нанео целој једној медијској сфери", каже.

Истакао је да су лажне вести штетне.

"Треба сви да се боримо против њих, а први ко треба да се бори су медији, који треба професионално, истинито и на време да информишу грађане Србије, ја на томе инсистирам, апелујем, јер је штета несагледива", каже он.

Додаје да су грађани ти који ће одлучити коме ће веровати и каже да Министарство инсистира на медијској писмености.

"Грађанин је тај који је крајњи судија коме ће веровати. Мислим да је грађанима све доступно, када ме неко пита каква је медијска сцена у Србији, ја кажем - жилава и стабилна. Ја сам један од оних државних секретара који сматра да сви медији треба свима да буду доступни, а да је грађанин Србије тај који треба да одлучи коме ће веровати", наводи Гајовић.

Говорећи о Медијској стратегији, каже да је она у "фото-финишу".

"То показује колико је Влади стало да медијска сцена схвати да има доброг партнера у власти, мислим да је то крајњи циљ свега, а један од првих корака је Медијска стратегија, за коју мислим да ће се до 15. јануара донети", каже он.

Како је рекао, од првог дана када је постао државни секретар за информисање, одлучио да ниједан медиј никада не одбија.

"Ја сам се тога држао до данас, осим у два случаја - када сам био на путу и када сам имао смртни случај у породици. Сматрам да сам државни секретар свих медија", каже он.

Коментаришући то што представници власти избегавају да долазе на гостовања на Н1, Гајовић је обећао да ће им "на првој седници Владе на којој буде присуствовао поставити то питање".

"Морао бих да питам представнике власти да видим шта је разлог да не дођу, моје мишљење је да не постоји никаква зла намера или избегавање или бојкот, ја мислим да је нешто друго у питању, али обећавам да ћу да поставим то питање. Обећавам да ћу питати зашто избегавају Н1, мислим да нема никаквог разлога, јер сматрам да не постоје непријатна питања. Уосталом, нико и не постаје део власти да би му било пријатно, ја сам то тако доживео, то је један посао, јавно иступање, где, чим је јавност у питању, ви имате обавезу, морате да одговорите јавности, а како ћете, ако не преко медија", рекао је Гајовић.

Како је рекао, цитирајући Закон, "медији треба да критикују власт, а власт ту критику мора да трпи, било јој пријатно или непријатно".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси