Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска потера угрозила живот детета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2019.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Како јавност прати потрагу за отетом девојчицом

Медијска потера угрозила живот детета

Бивши заменик начелника Полицијске управе Ниш Горан Барун апеловао је данас на медије да не злоупотребљавају информације о потери за Нинославом Јовановићем, осумњиченим за отмицу девојчице Монике Каримановић (12) из Ниша, као и на грађане који трагају за девојчицом да то не чине самоиницијативно, већ искључиво у сарадњи са Полицијском управом Ниш.

– Апелујем на медије да не злоупотребљавају све информације до којих дођу, односно да их не саопштавају увек, како потенцијално не би доприносили ометању потере, па и угрожавању живота отете девојчице. Такође, Полицијска управа Ниш би морала да стави до знања свим грађанима да не смеју да организују потере мимо ње, јер на тај начин могу потенцијално да компромитују локације које имају везе са кривичним делом или угрозе истрагу, рекао је Барун за Данас.

Већина медија је претходних дана детаљно и „са лица места“ пратила потрагу полиције за осумњиченим и отетом девојчицом. Они су најчешће саопштавали и у којим селима, па и кућама се потрага обавља, а неки од њих и о планираним полицијским акцијама и локацијама.

Део медија је објављивао незваничне информације које су се испоставиле као нетачне, а могле су узнемирити породицу и јавност, попут оне да је дошло до пуцњаве везане за отмичара и девојчицу.

Поједини медији су „објаснили“ да о свему извештавају јер полиција сматра да Јовановић не прати медије, а по свој прилици нема ни мобилни телефон. Неки дневни листови су пре МУП-а саопштили идентитет осумњиченог Јовановића, иначе вишеструког осуђеног силоватеља кога део медија назива „Малчанским берберином“, јер живи у нишком селу Малча, а жртвама пре силовања сече косу.

Сличну агилност показали су и грађани Ниша, посебно насеља Брзи Брод, у којем је девојчица отета. Према наводима медија, рођаци девојчице, као и удружења грађана и неформалне групе из овог насеља организовале су сопствене потере, тако да су наводно управо они „открили“ ранац отете девојчице на раскрсници ка селу Малча.

– По правилу, без одобрења министра полиције и директора полиције, као и људи у њиховом непосредном окружењу, ниједна информација о истрази или потери не може да доспе у јавност. Немам сазнања о томе на који начин су различите информације у овом случају стигле до медија, али поуздано знам да подаци који штете истрази нипошто не би смеле да „цуре“. Ова истрага је, дакле, објективно компромитована објављивањем података који не би смели да буду доступни јавности. А највећи проблем те истраге је претерана тензија јавности у вези са очекиваним резултатом, рекао је Барун за наш лист.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић је, такође, оценио да је део медија у току извештавања о овој отмици, потрази и истрази прекршио и јавни интерес и новинарски кодекс, зарад пуког тиража и профита. Он је додао да је одавно јасно колико су српско друштво, па и његова медијска сцена, болесни и „накарадни“, али да овакве ванредне ситуације то и крајње белодано показују.

– Задатак медија је да заступају и штите јавни интерес, а да то чине уз поштовање новинарског кодекса. Заштита јавног интереса је нарочито важна у ванредним ситуацијама, каква је ова, и у којој је од приоритетног интереса заштита живота отетог детета. У таквим ситуацијама је неопходно неке информације објавити касније или „прећутати“, а деловати у садејству са надлежним институцијама. Али, тако нешто је могуће у Данској, док је у Србији овакав јавни интерес иза интереса нечијег тиража или кербера жељних крви – рекао је Бодрожић за наш лист.

Осми дан потраге

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је јуче, осмог дана потраге за отетом Моником Каримановић, да је приоритет полиције да пронађе отету девојчицу и да су, у ту сврху, послате додатне полицијске снаге, те је сада на терену око 470 људи. Он је казао да је у потрагу укључено и више од 100 ловаца и људи са дроновима, који се „сами јављају да помогну“. У потрази за девојчицом ангажовани су не само припадници Криминалистичке полиције, већ и Жандармерије и Граничне полиције, а подручје око Књажевца претражује се и помоћу термовизијских камера. „Нећемо стати док не пронађемо Монику. Приоритет нам је да је вратимо родитељима живу и здраву, а да монструма ставимо иза решетака“, рекао је он новинарима.

Према наводима медија, јуче је „проширен“ круг потраге око Књажевца.

– Циљ нам је да отету Монику нађемо што пре… Не стајемо док је не нађемо, циљ нам је да „прегазимо“ терен што пре, рекао је за Телевизију Н1 начелник Полицијске управе у Нишу Славиша Виријевић, додајући да „оперативна полиција упоредо проверава читав југоисток Србије“. Он је додао да су и грађани од помоћи, али да полицији „лажне дојаве и сензационалистички написи у појединим медијима ометају потрагу“.

Глигоријевић: Не извештавајте о отмичаревом менталном стању

Новинарка недељника Време Јована Глигоријевић је изјавила јуче да медији, из незнања, не раде добро свој посао кад је реч о праћењу случаја отмице девојчице из Ниша.

„Када је реч о отмицама, талачким кризама, све оно од препорука како не извештавати, наши медији су успели да прекрше у ових осам дана, рекла је она за Телевизију Н1. Она је додала да увек треба имати у виду да отмичар има приступ медијима и да не треба извештавати о његовом менталном стању јер то може да га испровоцира да постане агресиван.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси