Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радојевић: Порески обвезници плаћају таблоиде да преносе лажне вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Радојевић: Порески обвезници плаћају таблоиде да преносе лажне вести

Уредница портала „Раскринкавање“ Весна Радојевић изјавила је данас да у Србији порески обвезници својим новцем плаћају таблоиде да преносе лажне вести, преко пројеката суфинансирања медија, као и да је највећи број медија који добијају новац преко таквих пројеката познат управо по пласирању лажних вести и манипулисању чињеницама.

Радојевић је, гостујући у емисији „360 степени“ на ТВ Н1 рекла да „нико од таблоида који преносе лажне вести не воли Александра Вучића зато што је леп и паметан него зато што им даје паре“ и додала да је у 2017/2018. години преко пројеката суфинансирања подељено 2,2 милиона евра, од којих је највећи део отишао медијима блиским власти, а да ту треба додати и новац који медији добијају од реклама државних предузећа.

Она је рекла и да РТС као јавни сервис чији рад такође финансирају порески обвезници „ради много гору ствар од писања лажних вести а то је да апсолутно ћуте о свему лошем што се дешава у Србији“.

„Тај њихов национални дневник је лажљивији од свих ових таблоида заједно, зато што извештавају само у интересу власти а не у јавном интересу“, рекла је Радојевић и додала да се на интернет порталу јавног сервиса могу видети само вести државне новинске агенције Тањуг.

„Јуче смо (на РТС-у) имали Вука Јеремића, а ми смо сви толико у чуду као да је тамо играла нека мечка у лајв програму“, рекла је Радојевић.

Радојевић је рекла и да се на медијској сцени у Србији осим пласирања лажних вести, кроз манипулисање чињеницама дешава и пристрасно извештавање, односно да је „75 одсто времена на пет националних телевизија дато Српској напредној странци, док се и у времену када се о опозицији говори то је искључиво кроз негативно и пристрасно извештавање“.

Она је рекла да је један од таквих примера и извештавање великог броја медија о депортацији уредника КРИК-а Стевана Дојчиновића из Уједињених Арапских Емирата, као и да су у том случају „медији били потпомогнути и посланицима СНС који су Дојчиновића оптуживали да је контроверзни новинар и шпијун“.

„Још не знамо ништа о томе зашто је депортован из Абу Дабија, из министарства спољњих послова су обећали да ће покушати да сазнају због чега се нашао на црној листи. Речено му је да је трећа земља била уплетена у тај захтев а таблоиди су пресудили да је то Русија средила. Били су потпомогнути у томе и изјавама посланика СНС-а, од којих је један од њих задужен за контролу обавештајних служби“, рекла је Радојевић.

Уредник интернет портала „Fake news tragač“ Стефан Јањић је рекао да се лажне информације често пласирају кроз преношење информација које је неки други медиј претходно објавио као и да се „највеће лажне информације пласирају на јавном сервису кроз преузимање вести Тањуга“.

Јањић је као пример за то навео вест „да се у Приштини родило дете коме је дато име Нато Бериша, као провокација Србији на годишњицу бомбардовања, док се након провере испоставило да у Приштини ниједно дете са таквим именом није заведено“.

„РТС је исправио наслов и извинио се читаоцима због тога, али имали смо примере и да РТВ Војводина преузима вести из таблоида, које жртву представљају као кривца“, рекао је Јањић.

Према његовим речима један од примера производње лажних вести јесте и начин на који медији прате случај убиства певачице Јелене Марјановић, око кога је до сада „око 240 актера било поменуто да су умешани у убиство под окриљем лажне забринутости а у ствари се нека трагедија сагледава и прати као нека врста трилера“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси