Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Вучић доминантно позитивно представљен на националним телевизијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2019.

Извор: Н1

БИРОДИ: Вучић доминантно позитивно представљен на националним телевизијама

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) је од 1. септембра до 30. новембра 2019. године спровео мониторинг извештавања телевизија РТС, Пинк, Прва, О2, Хепи и Н1 у оквиру централних информативних емисија, где је укупно време представљања председника Србије Александра Вучића у наведеном периоду износило више од 33 сата.

Од укупног времена представљања, председник Србије је највише био заступљен на Пинку (60,6 одсто). Затим следе РТС (10,9 одсто), Прва (8,9 одсто), Н1 (6,8 одсто), О2 (6,7 одсто) и Хепи (6,1 одсто).

Кад је реч о тоналитету у дневницима, Вучић је доминантно позитивно представљен и то на Пинку 98,7 одсто времена, Првој 91,1 одсто, О2 86,7 одсто, Хепи 85,8 одсто, а на РТС 81,7 одсто.

На основу резултата се може видети да је председник Србије најуједначеније представљен на Н1 - позитивно 47,6 одсто, неутрално 28,8 одсто, а негативно 23,6 одсто времена.

БИРОДИ је између осталог истраживао и тоналитет представљања власти и опозиције у дневницима поменутих телевизија.

Вучић је укупно позитивно представљен 2.004 минута (91,1 одсто), неутрално 7,2 одсто, а негативно 1,7 одсто времена. Премијерка Србије Ана Брнабић је укупно позитивно представљена 200 минута (84,3 одсто), неутрално 13,1 одсто, а негативно 2,6 одсто времена.

С друге стране, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас је укупно 166 минута негативно представљен (91,9 одсто), неутрално 1,3 одсто, а позитивно 6,9 одсто времена.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је негативно представљен укупно 41 минут (75,2 одсто), неутрално 6,9 одсто, а позитивно 18 одсто времена. Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић је негативно представљен укупно 20 минута (47,9 одсто), неутрално 16,3 одсто, а позитивно 35,8 одсто времена.

Вук Јеремић, лидер Народне странке, је укупно негативно представљен 10 минута (73,7 одсто), а председник Демократске странке Зоран Лутовац је позитивно представљен укупно 9 минута (70,8 одсто).

Истовремено, изборни мониторинг организације ЦРТА је показао да је на пет телевизија са националном фреквенцијом готово 75 одсто извештавања о политичким актерима посвећено је представницима странка на власти, који су доминантно представљени позитивно, а више од трећине укупног времена посвећено Александру Вучићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси