Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МУП у одговору омбудсману тврди да је хапшење Обрадовића било по закону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2019.

Извор: Н1

МУП у одговору омбудсману тврди да је хапшење Обрадовића било по закону

МУП је у законском року одговорио на ургенцију коју је заштитник грађана Зоран Пашалић послао, тражећи информације о хапшењу узбуњивача из Крушика, Александра Обрадовића. Пашалић је за Н1 рекао да МУП тврди да је хапшење обављено по закону и да Обрадовић на хапшење није имао примедби.

Пашалић је на сопствену иницијативу, а на основу медијских сазнања, у новембру покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова и затражио неопходна појашњења у случају хапшења Александра Обрадовића.

Пошто МУП није одговорио у прописаном року, заштитник грађана је послао ургенцију, на коју је, како тврди, одговор стигао у законском року од седам дана.

"Садржина саопштења МУП-а је да је поступљено у складу са законом и правилима хапшења и да лице које је ухапшено није имало примедби на сам ток радње, односно лишавање слободе", казао је Пашалић у Дану уживо.

Он објашњава да поступак сада улази у следећу фазу и да се заштитник грађана обраћа другој страни, односно Александру Обрадовићу, који такође треба да се изјасни.

"Заштитник контактира Обрадовића или његовог опуномоћеника и на основу његове изјаве, одговора на питања која смо поставили МУП-у, видећемо у ком ћемо правду ићи - да ли ћемо консултовати неку другу институцију или ћемо донети неке закључке", објашњава заштитник грађана даљи ток овог процеса.

Он додаје да изјаве увек морају да прате докази у конкретним документима и каже да у овом тренутку нема потребе за додатним појашењењима из МУП-а.

Пашалић истиче да је врло важно да друга страна, у овом случају Обрадовић, потврди или оспори оно што је одговорено из МУП-а. Како каже заштитник, цео поступак траје релативно кратко и у питању су дани, а не месеци.

Заштитник грађана је критикован да се у случају узбуњивача из Крушика бави само хапшењем, уместо да испрати цео процес од почетка до краја. Пашалић наглашава да је заштитник грађана законом ограничен да се бави само оним што је орган управе, односно МУП, извршио и да нема ингеренције да се бави радом правосуђа. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси