Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Јединство” није на продају (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2019.

Аутор: С.К. Извор: Јединство

Обележена 75. годишњица јединог српског листа на КиМ

“Јединство” није на продају (ВИДЕО)

Jедини српски писани медиј на Косову и Метохији обележио је 75. година непрекидног рада и излажења. Још једна годишњица “Јединства” обележена је у Косовској Митровици где је редакција нашла своје уточиште након протеривања из Приштине 1999. године. Јубилеј је обележен у присуству бројних колега, поштовалаца и пријатеља “Јединства”.

Присутне на рођендану листа поздравио је директор “Панораме – Јединства” Светозар Влаховић.

– Основна карактеристика нашег листа јесте, у новинарском смислу, стабилни професионализам, коректност, добронамерност али правда и истинољубивост у првом плану – подвукао је Влаховић.


Како је истакао у “Јединству” никада није било лако радити, али је било лепо и из овог листа су потекли многи значајни новинари. Такође је рекао, да су кроз дугу историју листа постојали разни притисци.

Најтежи притисак је био, казао је Влаховић, од самих нас – “да никад не изневеримо свој народ, да никад не изневеримо своју традицију, да никад не напустимо своју културу, да знамо ко смо, одакле потичемо, где живимо и шта радимо”

– Никада нисмо радили ни за кога другог, сем за наш народ, или смо веровали да радимо у најбољој намери за наш народ – рекао је Влаховић и додао:

– Готово стопостотна идентификација нашег народа, посебно оних који су остали на овим нашим вековним просторима са “Јединством”, јесте доказ да су генерације новинара овог листа радиле исправно и то је један од путоказа како треба даље радити.

Он је указао и на најновији проблем са којим се “Јединство” суочава, а то је продаја имовине.

– Ми се никада нисмо одрекли наше историје, културе, вере, а још мање и жеље и настојања да живимо на овим просторима, а ви то најбоље доказујете. Верујем да ће наступити много бољи периоди и много правилнији однос, да се не понови садашња ситуација са “Јединством”, да се на неки начин, имовима коју је стварала читава Југославија, а посебно Србија и људи запослени у “Јединству”, верификује као нешто што припада некаквој држави Косово, да се ту врше разне лицитације, да се та имовина растура – казао је Влаховић и нагласио:

– Ми не прихватамо такву наметнуту ситуацију, где они желе потпуно да отуђе све оно што је имовина “Јединства”, деценијама стварана.

Тим поводом, поручено је да “Јединство” није на продају.

Влаховић је напоменуо да су се овим поводом обратили УНС-у, органима власти у Србији, Еулексу, Унмику и амбасадам, не верујући да ће они одмах реаговати и зауставити приватизацију, већ да се просто зна да јеу питању отимање мовине, као што се, истакао је отима већина имовине Срба на КиМ.

“Јединство” је пре седам година установило награду за храбро и истинито извештавање “Мирко Чупић” која је ове године припала новинарки Соњи Ивковић, дописници “Јединства” из Новог Брда.

– Срећна сам што сам део “Јединства”, велика ми је част што радим у овој редакцији. Велико хвала жирију, руководтсву и мојим колегама који ме увек подржавају, на награди која носи име једног великог новинара кога сам лично упознала пре 24 године, када сам почела да радим у “Јединству” – казала је Ивковић.

Радомиру Стојановићу, дугогодишњем уреднику у издавачкој делатности “Јединства” уручена је повеља за дугогодишњи успешан и квалитетан рад. Културним посленицима и сарадницима “Јединства” Ратку Поповићу и Ратку Стиљковићу уручене су захвалнице за дугогодишњу сарадњу и оданост.

На свечаности је постхумно додељено и признање за дописника “Јединства” Љубомира Кнежевића , који је киднапован на новинарском задатку 1999. године. Признање ће накнадно бити уручено Кнежевићевом сину Горану.

Удружење новинара Србије поводом 75. годишњице доделило је “Јединству” признање. Признање директору Влаховићу уручио је председник УНС-а на КиМ Будимир Ничић.

– Желим вам да истрајете у вашој борби за истину и слободу. Та наша новинарска слобода је често угрожена и ви сте, верујем, током ових 75 година били суочени са бројним изазовима, али ваше постојање и трајање доказује да се професионалним и упорним радом све то може превазићи. Будите уверени да ћете у УНС-у увек имати искрену подршку у вашој борби за професионалан рад, за вашу слободу и имовину која се ових дана распродаје по Косову – рекао је Ничић.

“Јединство” је први пут штампано 25. децембра 1944. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси