Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почиње "Битка за бебе"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2011.

Извор: Б92 онлајн

Почиње "Битка за бебе"

Београд - Фонд Б92 покренуо велику хуманитарну акцију "Битка за бебе". Циљ је прикупљање средстава за куповину сто нових инкубатора за здравствене центре широм Србије.



Акција је покренута како би се најмлађим и најугроженијим суграђанима омогућило нормално збрињавање, јер су инкубатори у Србији стари 40 и више година.

35 инкубатора на Институту за неонатологију у Београду старо је између 35 и 40 година, старији су од родитеља деце којима су потребни. На почетку акције, Фонд Б92 је први инкубатор поклонио том Иниституту.

Инкубаторима који су стари више деценија одавно је истекла гаранција, резервне делове за њих је готово немогуће набавити, а сервисирање је немогућа мисија. Смртност новорођенчади тешке до 999 грама у Србији износи 60%, док је у земљама Европске Уније и САД 15%.

Директор Фонда Б92 Веран Матић указује на то да је, у оваквим околностима, у питање доведено основно људско право - право на живот.

"Схватили смо да је недопустиво да у овим годинама у Србији имамо инкубаторе старије од 30 година. Прорачунали смо да би сто нових било оно што је минимално за достојанствен рад здравствених установа. Сваком петом новоренђенчету инкубатор значи шансу, јер око осам одсто беба које нису превремено рођене имају здравствених проблема и потребан им је боравак у инкубатору", каже Веран Матић.

Циљ Фонда Б92 је да мотивише све који могу да помогну да се прикључе овој акцији. Средства ће се прикупљати тако што ће се мотивисати грађани да гласају, то јест да позову компаније за које верују да могу да спасу људски живот.

На сајту www.bitkazabebe.rs грађани ће моћи да гласају и изаберу "компаније хероје" које ће дати свој допринос како би се прикупила средства за куповину стотину инкубатора за новорођенчад.

Од до сада прикупљених средстава, обезбеђено је осам инкубатора.

"Прва донација, коју је директно добио Институт за неонатологију, после прилога на ТВ Б92, је од Министарства здравља и то су средства за куповину пет инкубатора. АИГО БС компанија из Београда је већ донирала један инкубатор Институту, а фирма Власинка ће донирати још два. Поред поменутих осам апарата, Фонд Б92 је досад прикупио близу 200.000 евра и наручио првих 20 инкубатора, од којих ће 15 ићи у Институт за неонатологију, а пет у новосадски Институт за здравствену заштиту деце и омладине. Потом ћемо, у сарадњи са Министарством здравља, распоредити преосталих 60 инкубатора широм Србије, равномерно и према приоритетима", изјавио је Веран Матић.

Директорка Института за неонатологију Нивеска Божиновић Прекајски рекла је да акција "Битка за бебе" представља велики корак за неонатологију Србије, јер су услови у којима раде превазиђени још пре 20 година.

"Инкубатор је део медицинске опреме која је неопходна да бебама, поред шансе за живот, омогући најквалитетнији третман и исход лечења. Много нам значи то што је Б92 препознао нашу потребу и одлучио да на овај начин помогне, не само нашој установи, него и најмлађим становницима Србије", изјавила је проф. др Нивеска Божиновић Прекајски, директорка Института за неонатологију.

Поред старих инкубатора, велики проблеми су и збрињавање превремено рођених беба у недовољно опремљеним и малим просторијама у којима су инкубатори, пелене које се не увозе у Србију, као и одећа и обућа.

Институт за неонатологију је јединствена републичка институција терцијерног нивоа, са традицијом дугом 89 година, у којој је у последњих 10 година лечено 11.852 превремено рођене деце и угрожене новорођенчади. Институт има 93 инкубатора од којих четири нису у функцији, а 35 инкубатора је старије од 30 година.

Фонд Б92 вас позива да се прикључите борби за прикупљање стотину нових инкубатора.

Један инкубатор кошта од 10.000 до 15.000 евра.

Фотографије преузете са сајта www.b92.net

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси