Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Настављена јавна расправа о извештавању јавних сервиса током кампање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2019.

Аутор: Милица Пујкиловић Извор: РТС

Настављена јавна расправа о извештавању јавних сервиса током кампање

У Регулаторном телу за електронске медије настављена је јавна расправа о правилнику који би требало да прецизира како јавни медијски сервиси треба да извештавају током предизборне кампање. Као и прошлог пута, замерка је што се правилник не односи на рад свих електронских медија.

Замера се и што ће РЕМ кроз правилник пратити рад јавних медијских сервиса, иако су они регулисани посебним законом.

"Логичније би било потпуно обрнуто јер у погледу начина рада приватних медија РЕМ и те како шта има да каже", рекао је професор Факултета политичких наука Раде Вељановски.

Постоји, каже, и већи проблем.

"Не може се подзаконским актом променити оно што пише у Закону о јавним медијским сервисима у члану 7. тачка 8, а пише 'бесплатно' и 'једнако', а у правилнику који је направио РЕМ појављује се формулација 'пропорционална једнакост', што уопште није исто. Другим речима, овим предлогом правилника се дезавуише закон", истакао је Раде Вељановски.

Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања оценио је да ће грађани и даље добијати пропаганду.

"Ако се не буде мерио тон извештавања о актерима, то ће бити ирелевантно. Зашто? Биће океј за политичке странке, али за грађане, они ће и даље добијати пропаганду", нагласио је Зоран Гавриловић.

У фокусу "Црте" оглашавање учесника у изборном процесу морало би се прецизно регулисати како за јавне медијске сервисе, тако и за комерцијалне медије.

"Где ће пре свега бити унапред објављено врло јасно под каквим условима се пружају могућности оглашавања за политичке актере у јавности", казао је Раша Недељков из организације "Црта".

Када је реч о тзв функционерској кампањи, у РЕМ-у признају: ослониће се на извештаје Агенције за борбу против корупције и новоуспостављени Надзорни одбор.

"Мислим да је врло тешко очекивати од нас да решимо све ове проблеме, хоћу да кажем да је код нас добра воља за све ваше примедбе, и то није алиби, немојте да очекујете да ће РЕМ моћи да промени политичку културу, да може да утиче на изборне процесе", рекао је Горан Петровић из РЕМ-а.

Пошто прође Савет, правилник РЕМ-а иде у Министарство културе. Крајњи рок за коначну верзију правилника је 15. јануар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси