Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спроводе се реформе за побољшање изборних услова: Комплетиран Надзорни одбор, следи РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2019.

Аутор: С. С. Р. Извор: Вечерње новости

У складу са договором власти и дела опозиције

Спроводе се реформе за побољшање изборних услова: Комплетиран Надзорни одбор, следи РЕМ

ПРОМЕНЕ у савету Регулаторног тела за електронске медије, односно избор пет нових чланова, од укупно девет, биће наредни корак у спровођењу реформе за побољашње изборних услова, у оквиру договора власти и дела опозиције на разговорима под посредовањем Европског парламента.

Засад су позната имена двоје кандидата, новинара Ненада Зорића (предлог Странке модерне Србије) и бившег посланика Јудите Поповић ("кадар" Либерално демократске партије). Они ће попунити места која су остала упражњена престанком мандата чланова Савета. Због истог разлога, празно је још једно место у РЕМ-у.

У јавности се помињу спекулације на који начин ће бити замењене још две "столице" у РЕМ, који треба да има главну улогу у надгледању медија у изборној кампањи. Помиње се да ће два члана морати да поднесу оставке, како би на њихова места били изгласани нови. "Новости" јуче нису успеле да добију информацију да ли се у РЕМ разговарало на ову тему. Чланове РЕМ бира парламент, па постоји и могућност да неко буде и смењен.

Иначе, Скупштина Србије изабрала је Надзорни одбор, што је био још један од захтева опозиције, али и европских посредника. Задатак десет чланова биће да прати понашање медија, али и кандидата у изборној трци и да јавно саопштава свој став да ли сви поштују правила игре.

Парламент је усвојио и сет закона који се углавном односе на забрану функционерске кампање и предвиђају да представници Владе и парламента неће моћи да иду на изборне скупове у радно време. Такође, у маркетиншке сврхе неће моћи да се користе државни ресурси, а у јавним предузећима неће бити дозвољено агитовање за одређену политичку опцију.

ШЕСТОРКА

САВЕТ РЕМ тренутно чини шесторо чланова. Према подацима са сајта, место потпредседника заузима правник Горан Петровић, а чланови су новинар Оливера Зекић, психолог Александра Јанковић, Горан Пековић, професор Факултета драмских уметности, социолог Ђорђе Возаревић и дефектолог Радоје Кујовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси