Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић: Медији сами пристају на поробљавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Дојчиновић: Медији сами пристају на поробљавање

Уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) Стеван Дојчиновић оценио је да су медији једна од првих професија која се предала властима и да није било борбе да се очува новинарство.

Дојчиновић је ФоНету рекао да медији и не покушавају да се одупру, већ сами пристају на “поробљавање”.

Он је у серијалу разговора Преступ указао да је за медије у Србији већи проблем аутоцензура, него цензура. „Медији се више утркују колико ће они себе да цензуришу да би се додворили власти, него што власт ту нешто мора да ради“, објаснио је Дојчиновић и предочио да се сужава круг независних медија.

Власт контролу успоставља власништвом над медијима, оценио је он и констатовао да је та слика заокружена куповином две телевизије са националном фреквенцијом. У тој куповини, према речима Дојчиновића, било је и коруптивних елемената, јер су новцем државне компаније Телеком, партијски људи обавили ту куповину. Како је указао, тешко је очекивати да ће новинари сами да устану и реше проблеме у медијској сфери, јер су и они саучесници и део тог система.

Дојчиновић је уверен да је ситуација толико замршена да се решење може наћи једино после промене власти и доласка нових људи. Он објашњава да бити истраживачки новинар у Србији има својих предности, јер сматра да нема других хероја, осим новинара и узбуњивача.

„Нема хероја тужилаца и хероја полицајаца“, указао је Дојчиновић и нагласио да за истраживачке новинаре у Србији има доста материјала и више прича него што могу да објаве. Као велики проблем, он види константан стрес и суочавање са саботажама и притисцима, па истиче да би се требало позабавити и менталним здрављем представника новинарске професије.

“Сваки дан је нека борба, уколико се бавите независним новинарством”, рекао је Дојчиновић и упозорио да је, због тога, чест синдром изгарања и сагоревања на послу.

„Тај стрес после неког времена постаје дијагноза и то је проблем“, напоменуо је Дојчиновић. Уредник портала познатог по откривању бројних афера тврди да је Србија један од лидера када је је реч о лажним вестима. Дојчиновић указује на постојање “државних лажних вести” које у таблоиде стижу „са врха“.

Када је реч о лажним вестима, у Србији је све транспарентно, нагласио је Дојчиновић и закључио да се таблоиди који објављују лажне вести финансирају из буџета, кроз одобравање пројекта.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси