Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Максић: ЕК у новом извештају о владавини права мапирала највеће механизме контроле
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Максић: ЕК у новом извештају о владавини права мапирала највеће механизме контроле

Чланица Радне групе за израду Нацрта Медијске стратегије Тања Максић изјавила је да је Европска комисија у најновијем неформалном извештају о стању владавине права у Србији мапирала највеће и главне механизме утицаја и контроле, али да сматра да извештај нема велики утицај, објавио је данас портал Јуропијен вестерн Балканс.

Максић, која је и новинарка Балканске истраживачке мреже БИРН, за ЕВБ је рекла да јој је јасно да су медији главни механизам власти и да ће се власт тешко одрећи медија у 2020. као изборној години.

„Медиј је заправо главна полуга за хомогенизацију бирачког тела, за управљање јавним дебатама, за контролу штете и све остало. Стога, потпуно сам сигурна да овакви извештаји немају много утицаја, али са друге стране морам да будем потпуно фер и да кажем да су ови извештаји практично једини алат који праве неки помак“, истакла је Максић.

Извршни директор Независног друштва новинара Војводине и члан Радне групе за израду Нацрта Медијске стратегије Вељко Милић оценио је да су негативни коментари Европске комисије, односно Европске уније од пресудног значаја.

„Сматрам да би коментари ЕУ морали бити још жешћи и енергичнији и да је то једини начин да се некако поправи стање слободе медија у Србији. Генерално стање слободе медија је врло лоше. Али одређени кораци се предузимају најчешће због управо тих негативних коментара“, нагласио је Милић.

Максић је оценила да у том извештају недостаје већи акценат на јавне кампање које носиоци власти воде против новинара, јер се у њима отвара простор за активирање страначких бот-тимова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси