Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обрадовић: Одлука о повратку на посао биће донета по диктату са стране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2019.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Обрадовић: Одлука о повратку на посао биће донета по диктату са стране

Не знам шта да очекујем пошто одлуку о мом статусу, сигуран сам, неће донети самостално за то надлежне службе у предузећу већ ће бити по диктату са стране – каже за Данас узбуњивач Александар Обрадовић, одговарајући на питање да ли очекује да ће бити враћен на посао, након што у Крушик стигне решење о укидању притвора, због чега је и суспендован.

Он додаје да су према Закон о раду након укидања решења о притвору могуће три солуције, да га послодавац врати на посао, да му уручи отказ и да му продужи суспензију до правоснажног окончања кривичног поступка.

Какву ће одлуку руководство Крушика донети, нисмо успели да сазнамо јер директор ове фирме Владан Лукић није одговорио на наше питање.

Након што га је саслушао, рекао је да је на састанку и да му питање пошаљемо СМС-ом, али на поруку до закључења овог броја није одговорио.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије Слога, каже за Данас да Обрадовић по закону мора бити враћен на посао јер више не постоји разлог да буде под суспензијом, „мада очекујем да буде послат на плаћено одсуство“.

– Нисам сигуран да Александар Обрадовић у овом тренутку одговара и руководству фирме, али и режиму да он буде у фабрици. Не искључујем да му противзаконито уруче и отказ уговора о раду под изговором да док је под истрагом може да угрози безбедност фабрике као што су недавно противзаконито уручили отказ полицајцу Милану Думановићу узбуњивачу – истиче Веселиновић. Он ипак сматра да овај сценарио не одговара власти „јер би тако још више изиритирали људе на улици који подржавају Александра и напокон би признали да је отац министра Стефановића ојадио Крушик“.

– Мислим да су Бранко Стефановић и Дарко Глишић Крушик довели у безизлазну ситуацију и да ће Крушик вештачки бити одржаван до избора, али да му после тога нема спаса. Ово морају сви знати. Крушик на жалост уколико не дође до крупних промена неће опстати – наглашава Веселиновић.

Катарина Голубовић, извршна директорка Комитета за људска права Јуком каже за Данас да с обзиром на врсту дела која се Обрадовићу ставља на терет, вероватно је да ће послодавац изрећи дисциплинску меру удаљења са рада до правоснажног окончања поступка.

– Бројне су ситуације где су чак и запослени са статусом узбуњивача остали без радног места и поред одлука суда да се врате на посао.

Дакле, требало би да буде враћен на посао, али постоји могућност даље одмазде кроз дисциплински поступак – закључује Голубовић.

Притисак

На питање да ли очекује да ће Александар Обрадовић бити враћен на посао након што у Крушик стигне решење о укидању притвора, Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност, каже за Данас да се то неће десити „без додатног притиска јавности“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси